Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Enkla svar på retoriska frågor som ifrågasätter att Jesus är Gud

Christer Åberg
2023-07-26 10:12

Undervisning

/bild/bibellasning-1690359103.jpg

Invändningar mot att Jesus skulle vara Gud är några återkommande retoriska frågor som jag tar upp här och som går att bemöta med enkla svar.

Hur kan Jesus vara både Gud och Guds son?

Därför att Bibeln säger så. Som Guds Son har Jesus samma natur som Gud. Jesus är både Gud och Guds Son som blev människa.

Joh 1:1 I begynnelsen var Ordet [Jesus], och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud.
Joh 1:14 Och Ordet [Jesus] blev kött [människa] och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har av Fadern, full av nåd och sanning.

Hur kan en människa bli Gud?

Detta är en förrädisk fråga. Det är ingen människa som har blivit Gud, utan det är Gud som blev människa i Kristus Jesus.

Fil 2:6 vilken, då han var i Guds gestalt, inte ansåg det som en rövad skatt att vara jämlik Gud, 7 utan utgav sig själv, och tog på sig en tjänares gestalt, och blev lik oss människor.

Hur kan en människa föda Gud?

Frågan är felställd eftersom man inte förstår att Jesus blev människa. Han föddes som människa, inte som Gud, av en kvinna, jungfru Maria. Bibeln säger att Jesus fick en kropp.

Joh 1:14 Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har av Fadern, full av nåd och sanning.

Hur kan en människa ta hand om Gud?

Detta är också en felaktigt ställd fråga eftersom man missar att Jesus blev människa. Och som ett människobarn tog hans mor Maria och hennes man Josef hand om honom.

Matt 2:13 När de hade gett sig av, se, då uppenbarade sig i en dröm en Herrens ängel för Josef och sa: Stå upp och ta barnet och dess mor och fly till Egypten, och stanna där tills jag säger till dig, för Herodes tänker söka efter barnet för att döda det. 14 Då stod han upp och tog om natten med sig barnet och dess mor och flydde till Egypten.

Förstår man inte, eller vill man inte tro, att Jesus blev människa, så kommer man inte kunna förstå en hel del av svaren i den här artikeln.

Hur kan Gud dö?

Jesus dog inte på korset som Gud, han dog på korset som människa. Bibeln säger att en är medlare mellan Gud och människa, människan Jesus Kristus.

1 Tim 2:5 För det är en Gud, och en medlare mellan Gud och människor, människan Kristus Jesus, 6 som gav sig själv till lösen för alla. Detta vittnesbörd skulle framföras när tiden var inne.

Det var därför han blev människa, för att han skulle kunna dö på korset.

Fil 2:8 Och sedan han hade trätt fram som en människa ödmjukade han sig själv och blev lydig intill döden, ja, intill döden på korset.

Vem styrde världen när Jesus var död?

Förstår man inte att Jesus blev människa och att det var som människa han dog på korset, då ställer man också sådana här felaktiga frågor.

Jesus upphörde inte att vara Gud när han dog som människa på korset. Han hade fullständig kontakt med Fadern och den helige Ande. Hela treenigheten var intakt.

Kol 1:17 Och han är före allting, och allt består genom honom.

Vem bad Jesus till?

Jesus bad till Fadern eftersom han som människa var beroende av Gud, liksom vi människor också är.

Matt 26:39 Och han gick lite längre fram, föll ner på sitt ansikte, bad och sa: Min Fader, om det är möjligt, låt denna bägare gå ifrån mig. Men inte som jag vill utan som du vill.

Jesu böneliv är alltså inget tecken på att han inte skulle vara Gud. Snarare tvärtom. Han bad till Gud som till sin Fader.

Varför säger Jesus att Fadern är större än han?

Återigen måste vi förstå att Jesus blev människa och då var Fadern större än Jesus, men han säger också i samma mening att han går till Fadern. Jesus skulle alltså få tillbaka samma position som han hade innan han blev människa.

Joh 14:28 Ni har hört att jag har sagt er: Jag går bort, och jag kommer tillbaka till er. Om ni älskade mig, skulle ni glädjas att jag sa: Jag går till Fadern, för min Fader är större än jag.

I Johannes 10 jämför Jesus eller till och med likställer sig med Fadern då han säger:

Joh 10:28 Och jag ger dem evigt liv, och de ska aldrig någonsin förgås, och ingen ska rycka dem ur min hand. 29 Min Fader, som har gett dem åt mig, är större än alla, och ingen kan rycka dem ur min Faders hand. 30 Jag och Fadern är ett.

Först säger Jesus att ingen kan rycka dem ur min hand, sedan Faderns hand, eftersom de är ett.

Säger Jesus att han är Gud?

Ja, på flera ställen i Bibeln.

Joh 10:30 Jag och Fadern är ett.
Joh 14:9 Jesus sa till honom: Så lång tid har jag varit hos er, och du känner mig inte, Filippus? Den som har sett mig, han har sett Fadern, så hur kan du då säga: Låt oss se Fadern?

Jesus godkände och uppmuntrade att man skulle tro att han är Herre och Gud.

Joh 20:28 Och Tomas svarade och sa till honom: Min Herre och min Gud! 29 Jesus sa till honom: Eftersom du har sett mig, Tomas, tror du. Saliga är de som inte ser och ändå tror.

Säger Jesus att man ska tillbe honom?

Ja.

Joh. 5:23 för att alla ska ära Sonen, såsom de ärar Fadern. Den som inte ärar Sonen ärar inte heller Fadern, som har sänt honom.

Jesus uppmuntrade till att man skulle tillbe honom. Ett exempel på detta är när en spetälsk man som Jesus hade helat kom tillbaka för att tacka.

Luk 17:15 Men när en av dem såg att han hade blivit helad, vände han tillbaka och prisade Gud med hög röst 16 och föll ner på sitt ansikte för hans fötter och tackade honom. Och han var en samarit. 17 Då svarade Jesus och sa: Var det inte tio som blev renade? Men var är de nio? 18 Fanns det ingen som vände tillbaka för att prisa Gud utom denne främling?

Varför vet inte Jesus dagen och timmen?

Därför att han blev människa. Som människa var han underordnad Fadern. Han förnekar inte sin gudom i sitt svar.

Mark 13:32 Men om den dagen eller stunden vet ingen något, inte änglarna som är i himlen, inte heller Sonen, utan bara Fadern.

Efter sin uppståndelse visste Jesus tider och stunder. Ett exempel på detta är när lärjungarna frågar om när riket återupprättas åt Israel.

Apg 1:6 Då de nu var samlade frågade de honom och sa: Herre, ska du i denna tid återupprätta riket åt Israel? 7 Då sa han till dem: Det är inte er sak att veta tider eller stunder som Fadern i sin makt har fastställt.

Här säger inte Jesus att han inte visste, utan bara att det inte var lärjungarnas sak att veta tider och stunder.

Varför säger Jesus att Gud är den ende sanne Guden?

Joh 17:3 Och detta är det eviga livet, att de känner dig, den ende sanne Guden, och Jesus Kristus, som du har sänt.

När Jesus säger "detta är det eviga livet, att de känner dig, den ende sanne Guden", så förnekar han inte sin gudom. Istället bekräftar han den direkt i meningen efteråt: "och Jesus Kristus, som du har sänt." Det eviga livet är att känna Jesus som Gud har sänt, och evigt liv kan bara den ge som är Gud.

Om ni inte tror att Jag Är

Till sist vill jag citera Jesus då han säger: "För om ni inte tror, att Jag Är, ska ni dö i era synder." Om du förnekar Jesus och inte tror att han är den som Bibeln säger, blir du inte frälst. Men om du tror att han verkligen är den som han är, blir du frälst.

Joh. 8:24 Därför sa jag till er att ni ska dö i era synder. För om ni inte tror, att Jag Är, ska ni dö i era synder.

Christer Åberg

#Undervisning #Jesus är Gud #Frågor och svar

Dela:

3 kommentarer

Lars-goran Marklund - 26/07-23 16:23
Den som har visdom förstår vem💖Jesus Kristus är💥. Han är Guds son, Messias Kungarnas kung. Undervisningen står i bibeln ❤️Guds ord. För Herren är inget omöjligt.
Bra 👍Christer 👍👍


Svenbull Svensson - 26/07-23 22:10
Herren Jesus är ordet. I begynnelsen fanns Han och i tidens slut skall han finnas. Fadern, helig ande och Herren är alla samma. Tag emot honom nu
/ s Svensson


Daniel D - 29/07-23 06:56
I begynnelsen fanns ordet, ordet fanns hos Gud och ordet var Gud. Vi alla vet att ordet är Jesus. De är samma. 😊


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det torsdagen den 18 juli 2024, vecka 29 och klockan är 15:50. Fredrik och Fritz har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-17 22:26
Ber att ung familj får frid och inte stressar sönder sig.

2 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Matteus 1:1 - Kommentar

Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa


Senaste kommentaren

Andy Svensson - 16/07-24 13:06
Joe Biden sa 5 dagar innan Trump blev skjuten den 13 att sätta Trump i sikte. Siffran fem i Bibeln står för död och siffran 13 för otur . Vi lever i en förvriden värld och behöver visdom från Gud . Som Lars-Göran skrev lös Bibeln och bli vis 😊👍🏽

Skrevs i Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM