Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

John Bunyan och "Kristens resa": En av den kristna litteraturens mest inflytelserika verk

Christer Åberg
2024-05-22 13:07

TV

Pilgrim’s Progress

The Pilgrim’s Progress (Kristens resa).

Lördag 25/5 visar Himlen TV7 återigen Kristens resa! Passa på att se denna uppskattade animerade version av en verklig klassiker. 

Filmen är en träffsäker och gripande allegori om om de frestelser och utmaningar som möter en troende på vandringen mot den himmelska staden.

John Bunyan skrev Kristens resa (Pilgrim’s Progress) i fängelset för över 340 år sedan. Boken smugglades in i den underjordiska kyrkan under kommunismen, den var en tid förbjuden i Kina och den har sålts mer än någon annan bok, med undantag för Bibeln.

Efter sändning finns filmen att se i Play-arkivet till och med följande söndag 2/6.

Se här: www.himlentv7.se

Om John Bunyan

John Bunyan (1628–1688) var en engelsk författare och predikant, mest känd för sin allegoriska roman "Kristens resa" ("The Pilgrim's Progress"), som är en av de mest betydelsefulla verken i engelsk litteratur.

Bunyan föddes i Elstow, nära Bedford, England. Han växte upp under enkla förhållanden och arbetade som tennsmältare, liksom sin far. Under 1640-talet deltog han som soldat i det engelska inbördeskriget på parlamentarisk sida. Efter kriget gifte han sig och började intressera sig för kristen tro, vilket ledde till att han blev en predikant inom den puritanska rörelsen.

Bunyans kristna övertygelser resulterade i att han flera gånger fängslades för att ha hållit olagliga predikningar, och det var under en sådan fängelsevistelse som han började skriva "Kristens resa".

Om "Kristens resa"

"Kristens resa" publicerades första gången 1678 och är en allegorisk berättelse som beskriver en kristens pilgrimsfärd från "Den Fördärvade Staden" (City of Destruction) till "Den Himmelska Staden" (Celestial City). Boken är uppdelad i två delar.

Första delen följer huvudpersonen Kristens (Christian) resa. På sin väg möter han olika karaktärer och platser som symboliserar olika frestelser och svårigheter en kristen kan stöta på i sitt andliga liv. Exempelvis möter han Evangelist, som leder honom till den rätta vägen, och han måste ta sig förbi Slough of Despond (Modfälthetens Träsk) och Vanity Fair (Fåfängans marknad).

Andra delen, publicerad 1684, berättar om Kristens hustru Kristina (Christiana) och deras barns resa till den Himmelska Staden. Denna del innehåller också många allegoriska figurer och händelser som speglar den kristna trosvandringen.

Betydelse och påverkan

"Kristens resa" har haft en enorm påverkan på både litteratur och kristen tro. Den översattes snabbt till många språk och har aldrig varit ur tryck sedan sin första publicering. Bokens allegoriska stil har influerat många författare och teologer, och dess teman om tro, uthållighet och kampen mellan gott och ont fortsätter att resonera hos läsare världen över.

John Bunyans liv och verk är ett exempel på hur kristen tro kan inspirera till stor litteratur, och hans bidrag till den kristna litteraturen är fortfarande högt värderat.

Christer Åberg

#TV #Film #Bok #John Bunyan #Klassiker

Dela:

1 kommentarer

Lars-goran Marklund - 22/05-24 21:10
För ❤️Gud är inget omöjligt. För Mirakelnas mästare 💖Jesus är allt möjligt.
Undrens tid är ej förbi, det är trons kraft som kan förvandla en människa. Tro och det blir bra.
Bra ❤️❤️❤️


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det måndagen den 17 juni 2024, vecka 25 och klockan är 05:40. Torborg och Torvald har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-06-16 23:39
Blivit lurad på ett arv och jag känner mig luras och sårad av en jag verkligen trodde var sann iJesus snälla be för ett mirakel i guds namn Amen.

1 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Trollkarlen i Pafos avslöjad av Guds kraft

Simon Magus: Trollkarlen som försökte köpa Andens gåva

Flickan med spådomsanden

Betydelsen av Jesu dop

Bibeln är sann och Guds Ord

6 juni: Sveriges nationaldag - Gud välsigna Sverige!

Jesu ytterkläder predikar (Eller ”heliga u-svängar”)

Historien om ukulelen, stämning och köpråd

Jesus och skriften på marken: Räddad från domen

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade


Senaste kommentaren

Lars-goran - 15/06-24 20:42
Lycklig är den som får 👍💥❤️Guds kraft. Jag är bara en enkel människa. Bekämpa begäret och du får kraft från 💖Jesus Kristus. Välj Kärleksvägen och du blir frälst💥👍❤️öppna ditt hjärta för Herren 🙂 Bra ❤️❤️❤️

Skrevs i Trollkarlen i Pafos avslöjad av Guds kraft


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM