Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Jesu oöverträffade överlägsenhet och maktposition över hela skapelsen

Christer Åberg
2023-06-15 12:21

Undervisning

/bild/skapelsen-1686824373.jpg

När det står att Jesus är "förstfödd före allt skapat" betonar hans oöverträffade överlägsna ställning och att allt i skapelsen är underordnat honom. Det visar också att han är den som har makten och auktoriteten över hela universum och att ingenting existerar utanför hans inflytande.

Det finns en villolära som säger att Jesus är skapad på samma sätt som den första människan Adam. Men detta ser vi tydligt i Bibeln att det inte stämmer. Varför man säger så beror på att man försöker förminska Jesus för att på så sätt förneka att han är Guds son och Gud. Jesus är inte alls skapad utan är en evig himmelsk varelse, men Adam är skapad, formad av jorden av Gud.

För att hitta referensen till "första Adam" som en jordisk varelse och Jesus som kommer från himlen, kan vi titta på två nytestamentliga skrifter: Första Korinthierbrevet och Första Johannesbrevet.

I Första Korinthierbrevet 15:45-47 står det:

"Så står det också skrivet: Den första människan, Adam, blev en levande varelse. Den sista Adam blev en livgivande ande. Men den andliga kommer inte först, utan den naturliga, och sedan kommer den andliga. Den första människan var av jorden och jordisk, men den andra människan är av himlen."

Här jämför aposteln Paulus Adam med Jesus och talar om deras olika natur och ursprung. Adam betraktas som den första människan som skapades av jorden och därmed jordisk. Å andra sidan kallas Jesus "den sista Adam" eller "den andra människan" och sägs komma från himlen och ha en andlig natur.

I Första Johannesbrevet 4:9 står det:

"Så uppenbarades Guds kärlek till oss: Han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom."

Denna vers talar om att Gud sände sin Son (Jesus) till världen, vilket indikerar att Jesus hade ett himmelskt ursprung innan han föddes som människa.

Dessa är bara några exempel på de skriftställen där det talas om Adam som en jordisk varelse och Jesus som kommer från himlen. Det finns dock fler ställen i Bibeln där liknande tankar och jämförelser förekommer.

I Bibeln, i Kolosserbrevet 1:15, beskrivs Jesus Kristus som: 

"den osynlige Gudens avbild, den förstfödde före allt skapat." 

Detta uttalande syftar till att förklara Jesus Kristus som en överlägsen varelse som existerade före allt annat skapades.

Begreppet "förstfödd" används här i en metaforisk betydelse och inte i bokstavlig tidslig mening. Det indikerar Jesu överlägsenhet och främsta position över hela skapelsen. Det innebär att han är av högsta rang och har en särskild ställning i Guds plan.

Jesus är inte skapad

Det är viktigt att förstå att uttrycket "förstfödd" inte innebär att Jesus är en skapad varelse eller att han hade en början. Bibeln lär oss att Jesus är Gud inkarnerad, den andra personen i Treenigheten, och att han är evig och utan början eller slut.

Så när det står att Jesus är "förstfödd före allt skapat" betonar hans oöverträffade överlägsna ställning och att allt i skapelsen är underordnat honom. 

Det visar också att han är den som har makten och auktoriteten över hela universum och att ingenting existerar utanför hans inflytande.

Christer Åberg

#Jesus #Jesus är Gud #Bibeln #Undervisning #Adam #Förstfödd

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-05-26 22:39
Jesus grip in och hela mej. Orkar inte må så här längre.

2 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade

John Bunyan och "Kristens resa": En av den kristna litteraturens mest inflytelserika verk

Musik och vittnesbörd i Allianskyrkan den 25 maj

En andlig resa i Hasselas stillhet och naturskönhet

Skapelsen del 1 - I början skapade Gud himmel och jord

Jesus har farit upp under jubel

Gud har farit upp under jubel - Profetia på Jesu Kristi himmelsfärd

Christer Åberg sjunger "Du behöver Jesus" i programmet "Varför Jesus?"

Varför Jesus? Christer Åberg Kanal 10 den 8 maj

Jag ska aldrig dö - Christer Åberg, Nenne Lindberg


Senaste kommentaren

Anders - 24/05-24 10:32
Tack Christer för denna skriftliga predikan. Viktigt att förstå vad Jesus menar. Den helige Ande hjälper oss att förstå. Tack! Gud välsignar dig, I Jesus namn. Amen

Skrevs i Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM