Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Valborgsmässoafton firas efter det katolska helgonet Valborg

Christer Åberg
2023-04-29 16:50

Högtider

/bild/valborg-1682778798.jpg

Valborg, som firas varje år på Valborgsmässoafton i Sverige och andra länder i Europa, var en engelsk missionär och nunna från 700-talet. Hon är helgonförklarad inom den katolska och ortodoxa kyrkan. Firandet av Valborgsmässoafton har sitt ursprung i en blandning av hedniska, kristna och bondesamhällets traditioner och symboliserar välkomnandet av våren och besegrandet av mörkret. Läs vidare för att upptäcka mer om Valborgs liv och helgonförklaring.

Vem var Valborg? 

Valborg, även känd som Walpurgis på engelska, var en engelsk missionär och nunna som levde på 700-talet. 

Hon vördas som helgon inom den katolska och ortodoxa kyrkan och hennes minnesdag infaller den 1 maj. 

Namnet Valborg är känt främst i Sverige där det firas med stora offentliga evenemang på Valborgsmässoafton den 30 april varje år. 

Denna tradition har sitt ursprung i Tyskland där man sedan länge firat Walpurgisnacht den 30 april till minne av helgonet Valborg. Firandet spreds sedan till Sverige på 1800-talet.

Varför blev hon helgon? 

Valborg blev helgonförklarad på grund av hennes missionärsarbete och hängivenhet till kristendomen. Hon var verksam som missionär tillsammans med sina syskon Bonifatius och Willibald och reste till Tyskland där hon grundade flera kloster och församlingar. 

Efter hennes död blev hon vördnadsvärd och det uppstod mirakulösa berättelser om hennes förmåga att bota sjuka och skydda människor från onda andar. 

Hon blev så småningom helgonförklarad av påven Adrian II på 800-talet. Valborgs helgonförklaring har också inspirerat till olika traditioner och firanden runt om i Europa, såsom Valborgsmässoafton i Sverige och Walpurgisnacht i Tyskland. 

Varför firar man valborgsmässoafton? 

Valborgsmässoafton, den 30 april, är en traditionell högtid som firas i Sverige och andra länder i norra Europa. Firandet har sitt ursprung i en blandning av hedniska, kristna och bondesamhällets traditioner. 

 En av de ursprungliga anledningarna till firandet var att skydda mot onda krafter under våren, då det troddes att häxor och demoner var särskilt aktiva. Eldar tändes för att skrämma bort dem och det blev en symbol för att besegra mörkret och välkomna våren. 

I kristen tradition är Valborgsmässoafton en högtid till minne av helgonet Valborg, som nämndes tidigare.

Valborgsmässoafton är en av de svenska helgdagarna och firandet innefattar ofta sång och musik, tal, vårtåg, majbrasa och eldar, särskilt i studentstäder där firandet har en stark tradition. 

Idag har firandet blivit en symbol för vårens ankomst och för att fira naturens återuppvaknande efter vintern. 

Vad var det för mirakel? 

Det finns flera berättelser om mirakel som tillskrivs helgonet Valborg, som bidrog till hennes helgonförklaring. Nedan följer några exempel på dessa mirakel: 

 Valborg sägs ha botat en sjuk man från ett dödligt tillstånd genom att placera en linneduk över honom och be för honom. Mannen ska då ha vaknat upp helt frisk. 

En annan berättelse säger att Valborg skyddade en församling från en eldsvåda genom att korsa armarna över bröstet och ropa till Gud om hjälp. Elden ska då ha stoppats precis innan den nådde klostret där församlingen befann sig. 

En tredje berättelse säger att Valborg besegrade en ond ande som spökat i en by genom att korsa sig och läsa högt ur Bibeln. 

Dessa och andra berättelser om Valborgs förmågor att bota sjuka, besegra onda andar och skydda människor bidrog till hennes vördnad 

Hur dog hon? 

Det finns olika versioner av hur Valborg dog, men enligt den vanligaste traditionen dog hon som nunna i klostret i Heidenheim i Tyskland, där hon också ska ha varit abbedissa. Detta ska ha skett omkring år 779 eller 780. 

Enligt en berättelse avled Valborg i en ålder av cirka 73 år efter att ha predikat för folket och botat sjuka i flera decennier. Hon ska ha begravts i klostrets kyrka, där hennes grav senare blev en helgedom för pilgrimer och ett mål för helgonkult. 

 Det är viktigt att påpeka att det inte finns några samtida skriftliga källor som bekräftar hennes dödsdatum eller dödsorsak, och det finns ingen absolut säkerhet om hennes livs historia. 

Men enligt legenden dog hon som en älskad och respekterad ledare i klostergemenskapen och har sedan dess hyllats som ett helgon. 

Namnets betydelse

Namnet Valborg är en sammansättning av två fornnordiska ord: "valr", som betyder "fallen kämpe" eller "de stupades" och "borg", som betyder "borg" eller "skydd". Namnet Valborg kan alltså översättas till "borgen för de stupades ära" eller "den skyddande borgen för kämpar". 

 Valborg har varit ett vanligt namn i Skandinavien sedan medeltiden, och är fortfarande ett relativt vanligt namn idag i vissa länder, som Sverige och Finland. 

Namnet är särskilt känt i samband med den svenska och finska Valborgsmässoafton, som firas den 30 april varje år.

Låt oss fira Jesus!

Det man kanske inte alltid tänker på eller har klart för sig är att många av våra traditioner och seder härstammar från den katolska kyrkan. Så är fallet också med Valborgsmässoafton.

Men vi ska inte fira helgonet Valborg, eftersom hon varken kan frälsa eller rädda oss, och dessutom är hon död.

Men Jesus kan frälsa och rädda oss, eftersom han lever! Låt oss fira Jesus! Tro på honom så blir du frälst!

Christer Åberg

#Valborg #helgon #valborgsmässoafton #katolska kyrkan #ortodoxa kyrkan

Dela:

1 kommentarer

Lars-goran Marklund - 01/05-23 01:58
Man ska ära "Den goda herden" som är
💖Jesus,inte Valborg. Den som har förstånd förstår (vem som ska äras) Säger ❤️Gud Herren sebaot. Det finns bara en rättvisa på jorden. Alla goda ting är tre.


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det måndagen den 17 juni 2024, vecka 25 och klockan är 06:10. Torborg och Torvald har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-06-16 23:39
Blivit lurad på ett arv och jag känner mig luras och sårad av en jag verkligen trodde var sann iJesus snälla be för ett mirakel i guds namn Amen.

1 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Trollkarlen i Pafos avslöjad av Guds kraft

Simon Magus: Trollkarlen som försökte köpa Andens gåva

Flickan med spådomsanden

Betydelsen av Jesu dop

Bibeln är sann och Guds Ord

6 juni: Sveriges nationaldag - Gud välsigna Sverige!

Jesu ytterkläder predikar (Eller ”heliga u-svängar”)

Historien om ukulelen, stämning och köpråd

Jesus och skriften på marken: Räddad från domen

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade


Senaste kommentaren

Lars-goran - 15/06-24 20:42
Lycklig är den som får 👍💥❤️Guds kraft. Jag är bara en enkel människa. Bekämpa begäret och du får kraft från 💖Jesus Kristus. Välj Kärleksvägen och du blir frälst💥👍❤️öppna ditt hjärta för Herren 🙂 Bra ❤️❤️❤️

Skrevs i Trollkarlen i Pafos avslöjad av Guds kraft


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM