Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Symboliken bakom Alef och Tav: Jesus som Början och Slutet

Mikael Walfridsson
2023-08-27 20:23

GÄSTBLOGG - Alla åsikter är skribentens egna.

/bild/alpha-omega-1693056678.jpg

Upp 1:8 - "Jag är Alfa och Omega," säger Herren Gud, "han som är och som var och som kommer, den Allsmäktige."
Upp 12:13 - "Jag är Alfa och Omega, den förste och den siste, begynnelsen och änden."

I Uppenbarelseboken kallar både Fadern och Sonen sig för Alfa och Omega. Alfa och Omega är den första och sista bokstaven i det grekiska alfabetet, vilket betyder att Herren är alltings början och fullbordan. Denna titel visar på Sonen och Faderns gudomliga natur och att denna enighet är den evige Guden som inte har någon början eller något slut.

Men Jesus talade inte grekiska som det Nya testamentet är skrivet på. Herren talade hebreiska och arameiska, så det Jesus egentligen säger på hebreiska är - "Jag är Alef och Tav".

Alef och Tav

"Alef" och "Tav" är den första och sista bokstaven i det hebreiska alfabetet. Namnet "Alef" kommer från det västsemitiska ordet för "oxe", vilket betyder "auktoritet" och "ledare". I det forna hebreiska språket är "Tav" den sista bokstaven, skrivet som ett kors, och betyder "märke", "tecken" och "signatur".

När dessa bokstäver symboliseras och skrivs som en oxe och ett kors, ser vi evangeliet beskrivet på ett fantastiskt sätt. Oxe-symbolen för "Alef" representerar auktoritet och ledarskap, medan kors-symbolen för "Tav" står för märket, tecknet och signaturen. Denna representation visar på det mäktiga budskapet att ledaren, som är Jesus Kristus, ger sitt liv på korset för världen som han älskar så högt. Det visar på evangeliet om frälsning genom Jesu död och uppståndelse, och att han är början och slutet på allting, den evige Guden som bär märket av frälsning för alla som tror på honom.

I begynnelsen skapade Gud himmel och jord.

1 Mos 1:1 - "I begynnelsen skapade Gud himmel och jord."

Om man tar utgångspunkt i den absolut första versen i Bibeln så består versen av 7 hebreiska ord, där det i grundtexten står "b"reishit bara Elohim et hashamayim ve"et haaretz."

Ordet ”B"reishit” översätts "i början". ”Bara” översätts "skapad". ”Elohim” återges som ”Gud”. ”Hashamayim” översätts med "himlen". ”Ve"et haaretz” översätts med "och jorden". Men det mittersta ordet "et" blev aldrig översatt av varken rabbiner eller andra språk. Anledningen till att det inte översattes är att rabbinerna och de skriftlärda aldrig har känt till betydelsen av detta ord. Anledningen till att det inte togs bort ur texten är för att den hebreiska texten också är en komplicerad matematisk formel, och ingenting kan läggas till eller tas bort. Det har med andra ord varit oöversättbart i tusentals år.

Det står självständigt, i mitten, utan att få plats i något språk. Men det som gör detta fantastiskt är att ordet "et" skrivs med två bokstäver på hebreiska, nämligen bokstaven "Alef" och "Tav".

Jesus i den sjuarmade ljusstaken

Upp 1:12 - "Jag vände mig om för att se rösten som talade med mig. Och när jag vände mig om, såg jag sju ljusstakar av guld 13 och mitt bland ljusstakarna en som liknade en människoson, klädd i en hellång dräkt och med ett bälte av guld runt bröstet."

När Johannes i en syn ser Jesus i Uppenbarelseboken, står Herren mitt i församlingen, representerad av de sjuarmade ljusstakarna. Om Herren står i mitten av ljusstakarna, så är det på plats nummer fyra, där han har tre stakar på varje sida om sig själv.

Det vill säga, på samma sätt som i den absolut första bibelversen, står Herren i mitten av ljusstakarna och visar på ett mäktigt sätt att han för evigt är "Alef" och "Tav", början och slutet på allting.

Jag Är

Joh 1:1-3 - "I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. 2 Han var i begynnelsen hos Gud. 3 Allt blev till genom honom, och utan honom blev ingenting till av det som är till.
Joh 1:14 - "Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har från Fadern. Och han var full av nåd och sanning."

När Jesus sa "Jag är Alef och Tav," betydde det samtidigt att han var "JAG ÄR" Ordet som var i begynnelsen, som var med tillsammans med Gud i den första versen i 1 Mosebok. Han fanns i begynnelsen, och genom honom skapades allt.

Ordet blev människa, kom till jorden och blev frälsning för människan. Men Ordet var inte bara med Gud, det var självt Gud. Så förstår vi att Jesus inte bara hänvisade till sig själv som bokstäver i alfabetet, utan han sa tydligt att han var det skrivna Guds ord som fanns i begynnelsen tillsammans med Gud!

Herren är "Alef" och "Tav", den förste och den siste som mycket snart kommer tillbaka!

Mikael Walfridsson

#Mikael Walfridsson #Profetiskt #Tidstecken #Sista tiden #Uppryckandet #Jesu återkomst

Dela:

1 kommentarer

Lars-goran Marklund - 28/08-23 03:18
"Det finns mycket mer än ögat ser". Den som söker ska finna. Ordet är ❤️👍Jesus Lyd❤️ Gud och du ska få frid. Hoppas Herren hör mig! Att jag har den rätta tron. 💖💥Jesus Kristus kommer snart med skyarna. Ändens tid är här. Läs Bibeln och bli vis. Bra 💥💖❤️

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2023-09-28 23:13
Be för min rygg som gör så ont i kväll. Be också för vårt land. Be att våldet slutar, så människor slipper dö i dessa dåd. Be för polis, militär och vår regering. Herre kom med Din frid i allt kaos.

1 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Skeptiskt motstånd mot påstådda rymdlivsupptäckter

Guds kraft till frälsning

Bakgrunden till Palestinakonflikten

Svenska Kärnbibeln: En komplett översättning med mångsidiga funktioner

11 september: Från skotska slag till terrordåd och rymdfärjeuppskjutningar

Jesus kom för att frälsa oss

Det normala kristna livet: Tro, gemenskap och förföljelse

Åkalla Herrens namn

Ukrainakriget hotar sprida sig till Ryssland

Upplopp efter koranbränning


Senaste kommentaren

Svensson - 27/09-23 18:30
Som Christer sjunger på TikTok: ”du behöver Jesus” detta är något alla behöver, inklusive vetenskapsmän

Skrevs i Skeptiskt motstånd mot påstådda rymdlivsupptäckter


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM