Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Skillnaden på Gamla och Nya testamentets profeter

Christer Åberg
2024-03-22 13:10

Undervisning

Profeten Daniel

I den kristna trosläran skulle en person som utropar sig till profet och påstår sig ha samma dignitet som de profeter som nämns i Gamla testamentet vara föremål för stor skepticism.

Efter Jesus

I Bibeln betraktas Jesus Kristus som den slutgiltiga och fullkomliga uppenbarelsen, och hans ankomst markerar en ny fas i Guds relation till mänskligheten. I Nya testamentet framställs Jesus som Guds Son och den ultimata uppenbarelsen av Guds vilja för människorna. Han är den förste och den siste och ingen kommer efter honom.

I och med Jesus behövs det inte längre ytterligare profeter på samma sätt som de som förekom i Gamla testamentet. Istället är det så att Jesus Kristus, genom sitt liv, sin undervisning, sitt lidande, sin död och sin uppståndelse, fullbordade Guds plan för mänsklighetens frälsning och förmedlade det slutliga och fullständiga budskapet (eller uppenbarelsen) från Gud till mänskligheten.

Hebr 13:2: "I dessa sista dagar har han talat till oss genom Sonen, som han har satt till arvinge över allt. Genom honom har han också skapat universum."

Det betyder dock inte att det inte finns andliga ledare, lärare eller förkunnare efter Jesu tid som kan inspirera och leda människor i sin tro. Men ingen anses ha samma karaktär eller roll som de profeter som förekom i Gamla testamentet. 

Och nu ska vi gå in på skillnaden mellan Gamla och Nya testamentets profeter.

Skillnaderna mellan profeterna i Gamla testamentet och Nya testamentet

Gamla testamentets profeter levde och verkade före Jesus Kristus, vanligtvis före den babyloniska fångenskapen (ca 586 f.Kr.). Nya testamentets profeter kom efter Jesus Kristus födelse. 

Gamla testamentets profeter fokuserade oftast på att kalla folket till omvändelse, varnade för syndens konsekvenser och förmedlade Guds vilja för sitt folk. Nya testamentets profeter, särskilt de som nämns i Apostlagärningarna och de kristna breven, tenderade att ha en mer inriktning på undervisning, förkunnelse och uppbyggande av den tidiga kristna församlingen. Deras fokus låg ofta på att upprätthålla den kristna tron och leda församlingen i att förstå och leva efter Jesu undervisning. 

Gamla testamentets profeter förutsade ofta ankomsten av Messias (den smorde), som Nya testamentet säger att Jesus är. Nya testamentets profeter arbetade inom den tidiga kristna rörelsen och hade en direkt relation till Jesu undervisning och den tidiga kyrkans framväxt. 

Gamla testamentets profeter talade vanligtvis till det israelitiska folket och använde hebreiska som språk för sina budskap. Nya testamentets profeter kommunicerade med en mer mångkulturell publik och använde sig främst av grekiska, det vanliga språket för den tidiga kristna församlingen. 

Budskapen från Gamla testamentets profeter var ofta förknippade med löften om räddning, straff för synd och förutsägelser om framtiden. 

Budskapen från Nya testamentets profeter handlade oftare om att bygga upp, vägleda och instruera den växande kristna församlingen, även om de också kunde innehålla förutsägelser om framtida händelser och teologiska undervisningar. Sammanfattningsvis har Gamla och Nya testamentets profeter olika roller, fokus och kontexter, men båda är viktiga för att förstå den bibliska berättelsen och dess teologiska budskap.

Profeten Agabus

I Apostlagärningarna 11:27-30 nämns det om en profet vid namn Agabus som profeterade om en kommande hungersnöd. Agabus förutspådde hungersnöden och uppmanade de kristna i Antiochia att ge bistånd till sina bröder och systrar i Jerusalem.

Apg 11:27 Och vid denna tid kom några profeter från Jerusalem ner till Antiokia. 28 Och en av dem, som hette Agabus, stod upp och gav genom Anden tillkänna att en stor hungersnöd skulle komma över hela världen, vilken också kom under kejsar* Claudius tid. 29 Då beslöt lärjungarna att var och en efter förmåga skulle sända hjälp till de bröder som bodde i Judeen. 30 Detta gjorde de också, och de skickade det till de äldste genom Barnabas och Saulus händer.

Även om Agabus var en profet och hans profetia var korrekt, betraktas han inte på samma sätt som de profeter som förekom i Gamla testamentet. Agabus och andra profeter i Nya testamentet betraktas vanligtvis som andliga ledare och förkunnare snarare än som bärare av ett helt nytt och definitivt budskap från Gud. De fungerade i stället som instrument för att förmedla och tolka Guds vilja för den kristna församlingen.

Falsk profet?

I den kristna trosläran skulle en person som utropar sig till profet och påstår sig ha samma dignitet som de profeter som nämns i Gamla testamentet vara föremål för stor skepticism.

Det finns många som hävdar att vara profeter idag, och det är viktigt att man är försiktig och använder bibliskt förnuft i att bedöma sådana påståenden. Enligt Jesu egna ord i Matteusevangeliet 7:15-20 varnar han för falska profeter som kommer i fårakläder men i själva verket är rovdjur. Han säger att vi ska bedöma dem efter deras frukt.

Därför är det viktigt att utöva bibliskt förnuft, noggrannhet och att be om Guds vägledning i att bedöma påstådda profeter och deras budskap. Om en person utger sig för att vara en profet men inte förmedlar Guds sanna budskap eller om deras handlingar och frukter motsäger deras påstådda profetiska status, kan de mycket väl betraktas som falska profeter.

Christer Åberg

#Profet #Gamla testamentet #Nya testamentet #Falsk profet

Dela:

1 kommentarer

Lars-goran Marklund - 22/03-24 19:12
Man ska ta till sig det budskap som Bibeln förmedlar. (Ha lust till det goda) sa alltid min 💥👍Faster. Visheten kommer från❤️Gud. Öppna ögonen och hjärtat för Herren. Ta emot gåvan. Förlåt och du blir förlåten.
Bra ❤️❤️❤️
Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-05-18 23:18
Be för tre unga tjejer om frälsning och försoning med sin mamma!

3 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Skapelsen del 1 - I början skapade Gud himmel och jord

Jesus har farit upp under jubel

Gud har farit upp under jubel - Profetia på Jesu Kristi himmelsfärd

Christer Åberg sjunger "Du behöver Jesus" i programmet "Varför Jesus?"

Varför Jesus? Christer Åberg Kanal 10 den 8 maj

Jag ska aldrig dö - Christer Åberg, Nenne Lindberg

Klarläggande och varning: konspirationsteorier på framfart – En uppmaning till sanning och sundhet

På hur många språk finns Bibeln?

Israels imponerande försvarsförmåga vid Iranattacken

Världskände biskopen Mar Mari Emmanuel knivhuggen i Sydney


Senaste kommentaren

Svensson - 14/05-24 12:26
Gud skapar genom det skapande Ordet. Han talar och saker blir till. Så står det skrivet tidigt i skriften. Senare undervisas vi lekmän om att Ordet är Jesus nasarén självt. Låt mig referera ”i begynnelsen var Ordet, Ordet var hos Gud och Ordet var Gud”. ”Och Ordet blev kött”.

Skrevs i Skapelsen del 1 - I början skapade Gud himmel och jord


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM