Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Joseph M. Scriven: Livshistorien om mannen som skrev Vilken vän vi har i Jesus

Christer Åberg
2023-06-14 00:44

TV

Trots att Joseph M. Scrivens liv präglades av personliga tragedier och motgångar, skulle han komma att beröra miljontals människor över hela världen med sina ord och sånger. Här är den gripande berättelsen om mannen som skrev Vilken vän vi har i Jesus.

Texten som följer är översatt från transkriberingen av videon här ovan.

Joseph M. Scriven föddes den 10 september 1819 i Bali Money Lodge, Banbridge, County Down, Nordirland. Vid 16 års ålder började han på Attiscon Military College nära London, England, men lämnade skolan av hälsoskäl. År 1842 tog han en kandidatexamen vid Trinity College Dublin. Det var runt den tiden han anslöt sig till en Plymouthbröder-kyrka. 

Hans första fästmös död

Vid 25 års ålder blev han förälskad och förlovade sig, men hans fästmö föll av sin häst när hon korsade en bro. Medan Joseph stod och väntade på den andra sidan dränktes hon i floden dagen före deras bröllop.

I sin sorg lämnade han Irland för att börja ett nytt liv i Kanada. Han seglade iväg 1845 på skeppet Perseverance men återvände snart till Brittiska öarna. I England förälskade han sig i en Miss Falconer, men en rival stal hans unga dam. 

År 1847 återvände Joseph till Kanada och omkring 1857 flyttade han till Bewdley nära Port Hope där han arbetade som lärare åt barnen till marinofficeren Robert Pingley. 

Hans andra fästmös död

Han blev förälskad igen och förlovade sig med Eliza Roach, en släkting till Pingley. Efter att ha blivit omvänd i april 1860 döptes Eliza i den kalla Rice Lake, men hon var redan allvarligt sjuk i tuberkulos. Hon utvecklade lunginflammation och dog inom fyra månader den 6 augusti 1860. 

Ännu en gång krossades hans själ, men Scrivens tro höll honom uppe. Han var känd för att hålla fast vid Guds ord. 

Han gifte sig aldrig, men arbetade hårt och gav generöst av alla sina resurser för att hjälpa de fattiga, inklusive sina egna kläder. Han delade ut sina egna dikter och traktater i grannskapet och ledde många till Herren. Senare flyttade han till en stuga i Port Hope och predikade enkla predikningar på gatorna och i tavernorna för arbetare.

Mysteriet med Joseph Scrivens tragiska död

Ibland betraktades han som en besvärlighet och hamnade i fängelse. Han kallades skämtsamt endast Gamle Joe eller ömt The Good Man. I slutändan kämpade han med dålig hälsa och depression. 

En vän och medkristen, James Sackville, tog med Scriven till sitt hus. Sackville hade byggt en liten kyrka på sin egendom där han höll gudstjänster varje vecka, och där den gamle vithåriga Scriven ibland predikade. 

En varm natt 1886 låg Scriven i sängen medan Sackville satt vid hans sida. Scriven upprepade två skrifter: "Jag är Herrens, och jag ska aldrig överge dig." Sackville satt uppe hela natten och läste i ett angränsande rum. Vid 5:00 på morgonen gick han in i Scrivens rum bara för att upptäcka att det var tomt. 

På något sätt hade Scriven klivit ur sängen och smugit iväg tyst, antagligen för att dricka vid en närliggande källa. Flera timmar senare, den 10 augusti 1886, hittades han drunknad på spillway vid Sackvilles kvarn, bara några meter från källan. 

Vissa säger att det var mord och andra säger självmord, men det anses allmänt att han antingen hade svimmat eller fallit ner i spillwayen. Han begravdes på Pangley-kyrkogården i en omarkerad grav mellan Eliza Roach och kommendör Pangolin. 

Hur sången Vilken vän vi har i Jesus kom till

I verkligheten berörde Scriven dock betydligt fler liv än han eller hans samtida någonsin kunde ana. Vid tiden för Elizas död fick Scriven meddelande från Irland om att hans mor var sjuk. Han kunde inte resa för att vara med henne, så istället skrev han ett tröstande brev och bifogade en enkel liten dikt som han kallade "What a Friend We Have in Jesus" (Vilken vän vi har i Jesus). 

Trettio år senare publicerades Scrivens dikter i en bok som kallades "Hymns and Other Verses" (Hymner och andra dikter). Snart satte Charles C. Converse musik till "What a Friend" och den välkände musikern och väckelsepredikanten Ira D. Sankey inkluderade den som sista hymn i sin bok "Gospel Hymns Number One" (Evangeliska hymner nummer ett). 

Det sägs att en resenär från Europa hörde invandrare från olika länder sjunga denna hymn tillsammans på ett ångfartyg. Brottslingar på schavotten har bett om att få höra den. Den har sjungits från små landsbygdskyrkor till Vatikanen. Det sägs att den var en favorit hos president Eisenhower. 

Miljontals själar har funnit tröst och hopp i dess enkla ord. Även om hans liv verkade vara fyllt av sorg och betydelselöshet, berörde han faktiskt på ett enkelt och konsekvent sätt många liv. Den 24 maj 1920 reste invånarna i hans stad och Port Hope en staty till hans ära, och sex tusen människor deltog.

Vilken vän vi har i Jesus

1 Vilken vän vi har i Jesus, trofast, kärleksfull och god! När vi frestas, när vi prövas, vill han ge oss kraft och mod. Ofta tyngs vi ner av oro, glömmer att vi har en vän som har lovat vara med oss, hjälpa om och om igen.
2 Har du sorger och bekymmer, är du modlös, trött och svag, Jesus hjälper dig att bära dina bördor dag för dag. Han som gråtit våra tårar ser vår ångest och vår nöd. Den som sörjer vill han trösta, den som vacklar ger han stöd. 
2 Är du bitter och besviken, har ditt hjärta djupa sår, säg till Jesus vad du känner, våga tro att han förstår. Han som bar vår synd och plåga i sin egen kropp en gång älskar oss och ger oss vila, tänder hopp och föder sång.

Christer Åberg

#Joseph M. Scriven #Livsberättelse #Musik #Plymouthbröderna

Dela:

3 kommentarer

Andy Svensson - 14/06-23 03:23
Jag sjunger den sången och klockan är 3:15 känner en sådan glädje i Jesus Kristus min Herren. Vilket fantastiskt vittnesbörd om Joseph M. Scriven en man som levde för Herren man känner tonen från himlen över hans liv. Idag behöver många troende vakna upp från ljumheten, Jaget och tycka synd om sig själva upptäcka korsets kraft.


Jeanette - 14/06-23 14:58
Vilket livsöde.
Och han höll fast vid Jesus genom allt detta🙏


Arild - 02/07-23 06:04
Mkt starkt och intressant


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-05-26 22:39
Jesus grip in och hela mej. Orkar inte må så här längre.

4 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade

John Bunyan och "Kristens resa": En av den kristna litteraturens mest inflytelserika verk

Musik och vittnesbörd i Allianskyrkan den 25 maj

En andlig resa i Hasselas stillhet och naturskönhet

Skapelsen del 1 - I början skapade Gud himmel och jord

Jesus har farit upp under jubel

Gud har farit upp under jubel - Profetia på Jesu Kristi himmelsfärd

Christer Åberg sjunger "Du behöver Jesus" i programmet "Varför Jesus?"

Varför Jesus? Christer Åberg Kanal 10 den 8 maj

Jag ska aldrig dö - Christer Åberg, Nenne Lindberg


Senaste kommentaren

Anders - 24/05-24 10:32
Tack Christer för denna skriftliga predikan. Viktigt att förstå vad Jesus menar. Den helige Ande hjälper oss att förstå. Tack! Gud välsignar dig, I Jesus namn. Amen

Skrevs i Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM