Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Jona-tecken i vår tid - man slukad av val

Mikael Walfridsson
2021-06-23 09:55

GÄSTBLOGG - Alla åsikter är skribentens egna.

Jona-tecken i vår tid - man slukad av val

Bild: Aftonbladet.

Israel365news delar en uppmärksammad nyhet på deras hemsida. I fredags simmade en dykare utanför Massachusetts kust i Atlanten, för at fånga hummer. Där upplevde han det otroliga, att han blev svald av en knölval. Även om forkare hävdar att valar är oförmögna att svälja människor, är det ifölje artiklen fjärde gången i den senare historien, att människor har ”bett om frälsning” inifrån ett marint däggdjur.

Israel365news delar en uppmärksammad nyhet på deras hemsida. I fredags simmade en dykare utanför Massachusetts kust i Atlanten, för at fånga hummer. Där upplevde han det otroliga, att han blev svald av en knölval. Även om forkare hävdar att valar är oförmögna att svälja människor, är det ifölje artiklen fjärde gången i den senare historien, att människor har ”bett om frälsning” inifrån ett marint däggdjur.

Dykaren berättar:

”Helt plötsligt kände jag det här enorma trycket och det blev helt svart. Jag kände att jag rörde mig och hur valen klämde mig med musklerna. Jag tänkte för mig själv att jag inte kan komma härifrån – jag är färdig och jag är död.”

Han uppskattar att han var inne i valen i cirka 30-40 sekunder, innan valen spottade ut honom.

Banketten vid Messias återkomst

Jes 27:1 – På den dagen ska Herren med sitt hårda, stora och starka svärd straffa Leviatan, den snabba ormen, Leviatan, den ringlande ormen, och han ska döda draken i havet.

I följe judisk tradition var det en ”Leviatan” som svalde Jona. En Leviatan är inte nödvändigvis en val, men ett stort vattenlevande väsen. Det har tidigare blivit synonymt med stora monster eller varelser, men i det moderna hebreiska språket betyder ”Leviatan” helt enkelt ”val”.

Traditionen säger samtidigt, att Herren slog ihjäl Leviatanen för att han var bekymrad för att arten skulle förstöra världen. Herren har sedan, ifölje traditionen, bevarat Laviatens kött, som har gömts till den särskilda bankett som ska hållas vid Messias återkomst, i riket för Israel. Banketten kommer att hållas i ett stort tält, tillverkat av huden från själva odjuret.

Två olika tecken

Matt 12: 38-42 – Sedan sade några skriftlärda och fariseer till honom: "Mästare, vi vill se dig göra ett tecken." Han svarade dem: "Ett ont och trolöst släkte söker ett tecken, men det ska inte få något annat tecken än profeten Jonas tecken . För liksom Jona var i den stora fiskens buk i tre dagar och tre nätter , så ska Människosonen vara i jordens inre i tre dagar och tre nätter.
 Nineves män ska vid domen uppstå med det här släktet och bli deras dom. De omvände sig vid Jonas predikan, och här är något som är större än Jona. Söderns drottning ska vid domen uppstå med det här släktet och bli deras dom. Hon kom från jordens ände för att lyssna till Salomos vishet, och här är något som är större än Salomo.


När Jesus vänder sig till det judiska folket, så säger han att kännetecknet för den generationen är att den är ond, och att den inte ska få annat tecken än Jona-tecknet. Men vad är Jona-tecknet, och är det något vi kan relatera till i dag? I evangeliet ser vi, att Jesus både refererar Jona till sin död och uppståndelse, men också i förhållande till Guds avslutande dom över ett ont och trolöst släkte.

Jonas kallelse

Jona 2:1 – Men Herren sände en stor fisk som slukade Jona, och han var i fiskens buk i tre dagar och tre nätter

Jona, betyder duva, och är den femte i raden av de 12 småprofeterna i GT. Han verkade i Israel under den första hälften av 700-talet f.Kr.

Herren kallade Jona, till att bege sig till Nineve för att varna och profetera Guds domar och straff över staden, som en följd av deras ondska. När Jona motvilligt lyder Herrens kallelse  och predikar sitt budskap till Nineve, omvänder folket sig och utlyser en stor fasta. Det leder till att Herren sparar staden och låter bli att straffa den. Men det ser ut till att omvändelsen inte är djup nog i Herrens ögon. För 200 år senare får profeten Nahum ett budskap till Nineva, där han uttalar Guds straff och domar över staden.

Riket för Israel och Guds församling

Vittnebördet om dykaren var både en påminnelse om den kommande bankett och festmåltid i Riket för Israel, men också Guds församling som en profetisk röst i denna tid.

På samma sätt som Jona, har vi en uppgift att varna och förkunna om de domslut som ligger framför. Det är Guds hjärta och Herrens kärlek till den här världen som driver oss, där vi på Herrens vägnar talar vädjande ord. 

Guds församling, som är jordens salt, är Herrens språkrör där vi förkunnar och pekar på den tid vi lever i. På samma sätt som Jona och staden Nineve, går den profetiska rösten ut till ett ont och fördärvat släkte. En röst som talar om behovet för omvändelse, och få sin sak klar med Gud. Den tid kommer då nådens dörr stängs, och Guds rättfärdiga domar kommer att gå ut. Vi lever i en allvarstid utan like, och som kommer att få konsekvenser som den här världen tidigare aldrig skådat eller upplevt.

Nådatid

När Jona förmedlade sitt budskap till Nineve, så gav Herren staden en nådatid på 40 dagar till att omvända sig på. Herren ger på samma sätt en nådatid i dag, där det fortfarande är möjlighet för omvändelse och där det fortfarande är möjligt att ta till sig Herrens varnande ord. Vi ber att så många människor som möjligt, och på samma sätt som staden Nineve, kommer att omvända och ödmjuka sig under Herrens hand. Må så må många som möjligt vakna upp innan det helt enkelt är för sent.

Jesus kommer snart!

Mikael Walfridsson

#Val #Jona #Mikael Walfridsson

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det måndagen den 17 juni 2024, vecka 25 och klockan är 05:20. Torborg och Torvald har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-06-16 23:39
Blivit lurad på ett arv och jag känner mig luras och sårad av en jag verkligen trodde var sann iJesus snälla be för ett mirakel i guds namn Amen.

1 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Trollkarlen i Pafos avslöjad av Guds kraft

Simon Magus: Trollkarlen som försökte köpa Andens gåva

Flickan med spådomsanden

Betydelsen av Jesu dop

Bibeln är sann och Guds Ord

6 juni: Sveriges nationaldag - Gud välsigna Sverige!

Jesu ytterkläder predikar (Eller ”heliga u-svängar”)

Historien om ukulelen, stämning och köpråd

Jesus och skriften på marken: Räddad från domen

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade


Senaste kommentaren

Lars-goran - 15/06-24 20:42
Lycklig är den som får 👍💥❤️Guds kraft. Jag är bara en enkel människa. Bekämpa begäret och du får kraft från 💖Jesus Kristus. Välj Kärleksvägen och du blir frälst💥👍❤️öppna ditt hjärta för Herren 🙂 Bra ❤️❤️❤️

Skrevs i Trollkarlen i Pafos avslöjad av Guds kraft


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM