Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Jesus är vännen framför andra vänner

Christer Åberg
2023-06-13 13:21

Undervisning

/bild/jesus-hjarta-van-1686653961.jpg

Jag fick en fråga en gång på ett möte om vem som är min bästa vän. Jag gick fram till talarstolen och sa: "Det är Jesus!" Det finns ingen bättre vän än honom!

En väns kärlek

Ords 17:17 En väns kärlek består alltid och en broder är född för att hjälpa i nöd.

Detta fantastiska citat kommer från en bok i Bibeln som kallas Ordspråksboken. Ordspråksboken är en samling av visdomsord och ordspråk som ger råd och vägledning för att leva ett gott och förnuftigt liv.

Det här specifika citatet, Ordspråksboken 17:17, talar om två olika relationer: vänskap och syskonkärlek. Det betonar vissa viktiga aspekter av dessa relationer.

För det första säger det att "En väns kärlek består alltid." Det betyder att en sann vän är någon som är lojal och kärleksfull oavsett omständigheterna. En verklig vän är där för dig och stöttar dig genom tjockt och tunt, i både goda och dåliga tider. Det är en påminnelse om att äkta vänskap är något som varar över tid och inte påverkas av tillfälliga svårigheter eller utmaningar.

För det andra säger citatet att "en broder är född för att hjälpa i nöd." Här refererar "broder" till en nära släkting eller till och med en nära vän som är som en bror eller syster för dig. Det betonar att när det uppstår svårigheter eller nödsituationer, är en broder eller nära vän där för att hjälpa och stödja dig. Det betonar vikten av att ha någon som du kan lita på och som alltid kommer att finnas där för att stötta dig när du behöver det som mest.

Min bäste vän

Jag fick en fråga en gång på ett möte om vem som är min bästa vän. Jag gick fram till talarstolen och sa: "Det är Jesus!" Det finns ingen bättre vän än honom!

När vi läser i Bibeln läser vi alltid om Jesus, även när vi läser i Gamla testamentet. Ordspråksboken 17:17 handlar också om Jesus. Han är vännen vars kärlek alltid består. Bibeln säger att han har älskat oss med en evig kärlek, och han visade den kärleken när han dog för dig och mig på korset.

Jesus är också brodern som är född för att hjälpa oss i nöd. Jesus kom ner från himlen och föddes som människa genom Maria, som var en jungfru. Varför föddes Jesus? - För att frälsa och rädda oss från nöd.

Namnet Jesus betyder Herrens frälsning - han fick detta namn för att han skulle frälsa oss från våra synder.

Jordiska vänner kan ibland svika oss, vilket visar att de inte var sanna vänner. Men Jesus är den sanna vännen. Han sviker oss aldrig!

Vännen Jesus

Ja, Jesus är en vän till människor enligt Bibeln. I Johannesevangeliet 15:15 säger Jesus till sina lärjungar: 

"Jag kallar er inte längre tjänare, ty tjänaren vet inte vad hans herre gör. Jag kallar er vänner, för jag har låtit er veta allt vad jag har hört av min Fader."

Här betonar Jesus att hans lärjungar inte längre bara är hans tjänare utan också hans vänner. Han delar sin kunskap, sin undervisning och sitt syfte med dem och behandlar dem med vänlighet, tillit och förtroende. Detta är en kraftfull och intim relation som Jesus erbjuder, och den bygger på kärlek, ömsesidighet och gemenskap.

Jesus är också känd för sin kärleksfulla och barmhärtiga natur gentemot alla människor. Han manifesterade kärlek och medkänsla genom sina handlingar, undervisningar och offer på korset. Han visade empati för de sjuka, de utstötta och de behövande. 

Jesus är inte bara en ledare eller en lärare, utan också en vän till människor som kallar dem till gemenskap och relation med sig själv.

Jesus beskrivs som en vän i Bibeln på flera sätt, och det finns flera aspekter av hans vänskap som är betydelsefulla för den troende.

Kärleksfull och barmhärtig vän

Jesus visade en oöverträffad kärlek och barmhärtighet gentemot människor. Han sträckte ut sin hand till de behövande, botade de sjuka, befriade de fångna och tröstade de sörjande. Han visade omsorg och medkänsla gentemot människor i deras svårigheter och kämpade för deras välbefinnande. Detta kärleksfulla och barmhärtiga förhållningssätt är en viktig aspekt av Jesu vänskap.

Trofast och pålitlig vän 

Jesus är en trofast och pålitlig vän som aldrig överger sina lärjungar eller någon som söker honom. Han står vid sin sida genom livets prövningar och svårigheter. Bibeln talar om att Jesus är densamme igår, idag och i evighet, vilket betonar hans eviga närvaro och lojalitet gentemot sina vänner.

Förlåtande och försonande vän 

Jesus erbjuder förlåtelse och försoning till dem som omvänder sig och vänder sig till honom. Han förstår våra brister och synder och är redo att förlåta oss när vi ångrar oss och söker hans förlåtelse. Som en vän som förstår våra svagheter och kämpar med oss, erbjuder Jesus möjligheten till förlåtelse och en ny början.

Vägledande och vis vän 

Jesus erbjuder visdom och vägledning för sina vänner. Hans undervisningar i evangelierna ger vägledning för att leva rättfärdiga och meningsfulla liv. Han ger vägledning genom sin Helige Ande och är redo att hjälpa oss att navigera genom livets utmaningar och fatta kloka beslut.

Relationen med Jesus är en personlig och intim vänskap, baserad på kärlek, tillit och gemenskap. Genom sin vänskap erbjuder Jesus tröst, styrka, vägledning och en förlåtande närvaro i livet hos dem som väljer att följa honom.

Nära och personlig vän 

Jesus strävar efter en nära och personlig relation med varje individ. Han uppmanar människor att komma till honom, att öppna sina hjärtan och att ha en intim gemenskap med honom. Jesus är intresserad av varje persons unika historia, tankar, bekymmer och glädjeämnen. Han är en vän som lyssnar, förstår och tar sig tid att vara närvarande i varje människas liv.

Sanningssägande vän 

Jesus är en vän som talar sanningen i kärlek. Han ger oss råd och undervisning som leder oss på den rätta vägen. Han hjälper oss att förstå våra styrkor och svagheter och uppmuntrar oss att sträva efter det som är rätt och gott. Jesus är inte rädd för att utmana oss eller att korrigera oss när det behövs, allt med syftet att hjälpa oss att växa och mogna som individer.

Befriande vän 

Jesus erbjuder befrielse och helhet för sina vänner. Han befriar oss från syndens och skuldens bördor genom sin offerdöd på korset. Han ger oss en ny identitet och en möjlighet till förnyelse och helande. Som en vän kommer Jesus till oss i våra mest trasiga och sårade tillstånd och erbjuder oss tröst, helande och befrielse från det som tynger oss.

Evig vän 

En av de mest trösterika aspekterna av Jesu vänskap är att den sträcker sig bortom detta jordiska liv. Jesus erbjuder en evig och odödlig vänskap. Det genom tron på Jesus som människor kan ha en evig relation med Gud och tillbringa evigheten tillsammans med Jesus och alla troende. Detta ger hopp om en bestående och evig gemenskap med Jesus som vår vän.

Sången Vilken vän vi har i Jesus

Nu tycker jag att det passa bra att publicera sångtexten till psalmen "Vilken vän vi har i Jesus"
(originaltitel: "What a Friend We Have in Jesus").

Vilken vän vi har i Jesus

1 Vilken vän vi har i Jesus, trofast, kärleksfull och god! När vi frestas, när vi prövas, vill han ge oss kraft och mod. Ofta tyngs vi ner av oro, glömmer att vi har en vän som har lovat vara med oss, hjälpa om och om i-gen.

2 Har du sorger och bekymmer, är du modlös, trött och svag, Jesus hjälper dig att bära dina bördor dag för dag. Han som gråtit våra tårar ser vår ångest och vår nöd. Den som sörjer vill han trösta, den som vacklar ger han stöd. 

2 Är du bitter och besviken, har ditt hjärta djupa sår, säg till Jesus vad du känner, våga tro att han förstår. Han som bar vår synd och plåga i sin egen kropp en gång älskar oss och ger oss vila, tänder hopp och föder sång.

Denna psalm uttrycker tron på Jesus som en vän som förstår våra sorger och prövningar. Den uppmanar oss att lägga våra bördor och bekymmer i hans händer och finna tröst, frid och lindring. 

Dessutom betonar psalmen att Jesus erbjuder nåd och hjälp till dem som är svaga och fulla av brister, och att han ger oss den styrka vi behöver. 

Genom att vända oss till Jesus som vår vän kan vi finna tröst, hjälp och trygghet i alla livets omständigheter.

Joseph M. Scriven skrev psalmen till sin mor

Sångtexten till psalmen "Vilken vän vi har i Jesus" skrevs av Joseph M. Scriven på 1800-talet som en personlig tröst till sin mor i Kanada, medan han själv befann sig långt ifrån henne i Irland. 

"Vilken vän vi har i Jesus" har sedan dess blivit en av de mest älskade och kända hymnerna inom kristendomen och har översatts till flera språk.

Christer Åberg

#Jesus #Vän #Sång #Lyriks

Dela:

1 kommentarer

Andy Svensson - 13/06-23 20:49
Instämmer vilken underbar vän vi har i Jesus Kristus. Han sviker oss aldrig. Förstår oss till 100 procent . Föraktar oss inte utan älskar oss . Tack Christer för du delar det här ❤️😊🙏🏽


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-05-26 22:39
Jesus grip in och hela mej. Orkar inte må så här längre.

4 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade

John Bunyan och "Kristens resa": En av den kristna litteraturens mest inflytelserika verk

Musik och vittnesbörd i Allianskyrkan den 25 maj

En andlig resa i Hasselas stillhet och naturskönhet

Skapelsen del 1 - I början skapade Gud himmel och jord

Jesus har farit upp under jubel

Gud har farit upp under jubel - Profetia på Jesu Kristi himmelsfärd

Christer Åberg sjunger "Du behöver Jesus" i programmet "Varför Jesus?"

Varför Jesus? Christer Åberg Kanal 10 den 8 maj

Jag ska aldrig dö - Christer Åberg, Nenne Lindberg


Senaste kommentaren

Anders - 24/05-24 10:32
Tack Christer för denna skriftliga predikan. Viktigt att förstå vad Jesus menar. Den helige Ande hjälper oss att förstå. Tack! Gud välsignar dig, I Jesus namn. Amen

Skrevs i Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM