Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Hur gammalt är det äldsta manuskriptet av Nya testamentet?

Christer Åberg
2024-02-14 13:20

Bibeln

p52

Det äldsta kända manuskriptet av Nya testamentet är Rylands Papyrus P52, som dateras till cirka 125 e.Kr. Det är en fragmentarisk bit från Johannesevangeliet, specifikt Johannesevangeliet 18:31-33 och 18:37-38.

Fragmentet innehåller dialogen mellan Jesus och Pilatus inför Jesu korsfästelse. Det inkluderar bland annat Pilatus fråga till Jesus: "Är du judarnas konung?" och Jesu svar: "Du säger det." Det är en viktig del av berättelsen om Jesu lidande och död.

Hela texten i sitt sammanhang

Joh 18:31–33: "Då sa Pilatus till dem: Ta ni honom och döm honom efter er lag. Då sa judarna till honom: Vi har inte tillåtelse att döda någon, för det ord skulle uppfyllas som Jesus hade sagt, när han gav till känna vilken slags död han skulle dö. Då gick Pilatus in i landshövdingens palats igen och kallade Jesus till sig och sa till honom: Är du judarnas Konung?"
Joh 18:37: "Då sa Pilatus till honom: Så är du då en Konung? Jesus svarade: Du säger att jag är en Konung. Till det är jag född, och till det har jag kommit i världen, för att jag skulle vittna för sanningen. Var och en som är av sanningen hör min röst. 38 Pilatus sa till honom: Vad är sanning? Och när han hade sagt detta, gick han ut till judarna igen och sa till dem: Jag finner honom inte skyldig till något."

Skrevs av ett ögonvittne

Johannesevangeliet skrevs av aposteln Johannes, en lärjunge till Jesus, cirka år 90 e.Kr. Så fragmentet ovan är en avskrift, antingen från originalet eller från en annan avskrift. Men fragmentet bevisar att evangeliet skrevs kort efter Jesu död och uppståndelse, som ägde rum cirka år 30 e.Kr, alltså ca 60 år efteråt, och inte flera hundra år senare. Dessutom är det skrivet av ett ögonvittne som mötte Jesus, såg och hörde honom, och rörde vid honom.

1 Joh 1:1: "Det som var från begynnelsen, det som vi har hört, det som vi har sett med våra ögon, det som vi har skådat och våra händer rörde vid - det gäller Livets Ord (Jesus Kristus)."

Christer Åberg

#Bibeln #P52 #Papyrus #Skriften #Guds Ord #Johannes evangelium

Dela:

3 kommentarer

Lars-Åke Gunnarson - 14/02-24 15:30
De e bara en tidsfråga innan originalet av johannes hittas. De kan mycke väl bli så att hans evengelie skrevs tidigare en 90. Jesus e omtalad lite var som helst vid dena tid. De står inte bara om Honom i evangelierna utan dåtidens Män skrev mycke om Honom.


Lars-goran Marklund - 14/02-24 18:59
För ❤️Gud är 1000 år 1 sekund ,för en människa är det lång tid. Mirakelnas mästare (💖Jesus) kom till jorden för att rädda människor från syndens bojor.
Visdomen finns i bibeln. Förståndet kan man bara få från Herren. Universums härskare kommer snart (💥💖Jesus).
Bra ❤️❤️


Svensson - 15/02-24 08:20
Vad jag har förstått är Johannes evangelium det nyaste av evangelierna. Om detta skrevs år 90, vilket jag tror är ganska högt räknat, måste de övriga vara betydligt äldre. Ja Markus evangelium skrevs kanske till och med inom tio år efter Jesus farit till himmeln.


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-05-18 23:18
Be för tre unga tjejer om frälsning och försoning med sin mamma!

3 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Skapelsen del 1 - I början skapade Gud himmel och jord

Jesus har farit upp under jubel

Gud har farit upp under jubel - Profetia på Jesu Kristi himmelsfärd

Christer Åberg sjunger "Du behöver Jesus" i programmet "Varför Jesus?"

Varför Jesus? Christer Åberg Kanal 10 den 8 maj

Jag ska aldrig dö - Christer Åberg, Nenne Lindberg

Klarläggande och varning: konspirationsteorier på framfart – En uppmaning till sanning och sundhet

På hur många språk finns Bibeln?

Israels imponerande försvarsförmåga vid Iranattacken

Världskände biskopen Mar Mari Emmanuel knivhuggen i Sydney


Senaste kommentaren

Svensson - 14/05-24 12:26
Gud skapar genom det skapande Ordet. Han talar och saker blir till. Så står det skrivet tidigt i skriften. Senare undervisas vi lekmän om att Ordet är Jesus nasarén självt. Låt mig referera ”i begynnelsen var Ordet, Ordet var hos Gud och Ordet var Gud”. ”Och Ordet blev kött”.

Skrevs i Skapelsen del 1 - I början skapade Gud himmel och jord


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM