Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Guds Son i Gamla testamentet i Bibeln

Christer Åberg
2024-08-18 14:52

Undervisning

Det är inte bara i Nya Testamentet det står i Bibeln att Gud har en son utan även i Gamla Testamentet. Dessutom står det i Gamla Testamentet att Gud är Fader. Så det är alltså inget nytt i Nya Testamentet.

Benämningen "Fader" för Gud förekommer vid några få tillfällen i Gamla Testamentet. Till exempel 5 Mos 32:6, Jer 3:19 och Mal 2:10.

Inte heller är det ett nytt koncept att Gud har en son eftersom det redan står så i Gamla Testamentet. Vi ska nu titta på några bibelställen i Gamla Testamentet som talar om att Gud har en son.

Lik Guds Son

Dan. 3:25 Han svarade och sa: Se, jag ser fyra män, som fritt går omkring mitt inne i elden, och ingen skada har skett dem, och den fjärdes utseende är lik Guds Son.

Denna bibelvers beskriver kung Nebukadnessars reaktion när han tittade in i den brinnande ugnen där han hade kastat Sadrak, Mesak och Abed-Nego. 

Nebukadnessar noterar att den fjärde personens utseende är "lik Guds Son". Versen är sedan dess ett vittnesbörd av Kung Nebukadnessar att Gud har en son. 

Vad heter Guds Son?

Ords 30:4 Vem har stigit upp till himlen och kommit ner? Vem fattar vinden i sina händer? Vem binder vattnet i ett kläde? Vem har fastställt alla jordens gränser? Vad heter han och vad heter hans son? Vet du det?

Denna vers är oerhört intressant. Den talar om att Gud har en son och ställer frågan: Vad heter han? Guds Son har alltså ett namn. Och då kan man undra vem det är? Bibeln är fantastisk för den förklarar hur tydligt som helst vem det är för att det inte ska råda någon osäkerhet.

I början av versen står det: Vem har stigit upp till himlen och kommit ner? Och i Nya Testamentet förklarar Jesus detta:

Joh 3:13 Och ingen har stigit upp till himlen utom han som kom ner från himlen, Människosonen, som är i himlen.

Det är Jesus som har stigit ner från himlen och blivit människa. Så Guds Sons namn är alltså Jesus Kristus! Denne Guds Son som Gamla Testamentet talar om är Jesus!

Du är min Son

Ps. 2:7 Jag ska förkunna om ett beslut: HERREN har sagt till mig: "Du är min Son, i dag har jag fött dig."

"Du är min Son" bekräftar Jesu unika relation till Gud Fadern. 

Frasen "i dag har jag fött dig" förstås som en evig realitet i Guds perspektiv, där Jesus alltid har varit och alltid kommer att vara Guds Son. Den ska alltså inte förstås som fysisk födelse.

Versen är en profetisk förutsägelse om Messias som uppfylls i Jesus. Nya Testamentet citerar denna vers flera gånger för att bekräfta Jesu messianska identitet och gudomliga auktoritet. (Apg 13:33, Hebr 1:5, Hebr 5:5)

"I dag" kan också förstås som tidpunkten för Jesu offentliga framträdande som Messias. Detta kopplas ofta till hans dop, där Gud Fadern förklarade: "Denne är min älskade son, han är min utvalde".

I Nya Testamentet används denna vers även för att beskriva Jesu uppståndelse. Uppståndelsen är det ultimata beviset på Jesu gudomliga sonskap och hans auktoritet som Messias.

Han ska vara min Son

2 Sam. 7:14 Jag ska vara hans far och han ska vara min son. Om han gör något orättfärdigt ska jag straffa honom med människors ris och med slag av människors barn.

Frasen "Jag ska vara hans far och han ska vara min son" pekar framåt mot Jesu relation till Gud Fadern. 

Denna vers är en messiansk profetia som uppfylls i Jesus. 

Delen "Om han gör något orättfärdigt ska jag straffa honom med människors ris och med slag av människors barn" kan förstås i ljuset av Nya Testamentet som en profetisk anspelning på Jesu lidande. Även om Jesus själv var syndfri, bar han straffet för mänsklighetens synder.

Löftet om ett evigt kungarike som ges i den bredare kontexten av 2 Samuelsboken uppfylls i Jesus Kristus. Hans kungarike är evigt och hans tron är bestående.

Guds Son kommer

Jesaja 9:6 och 7:14 är två av de mest kända profetiska verserna i Gamla Testamentet som förutsäger Guds sons ankomst. 

Jes 9:6 För ett barn blir oss fött, en son blir oss given, och på hans axlar ska herradömet vila. Och hans namn ska vara: Underbar, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste.

Jesaja 9:6 talar om ett barn som ska födas och en son som ska ges. Detta barn tillskrivs extraordinära egenskaper och titlar:

Dessa titlar, särskilt "Mäktig Gud" och "Evig Fader", går långt utöver vad som normalt skulle tillskrivas en mänsklig härskare. De antyder att detta barn är av gudomlig natur.

Jes 7:14 Därför ska Herren själv ge er ett tecken: Se, jungfrun ska bli havande och föda en son, och hon ska kalla honom Immanuel.

Jesaja 7:14 talar om ett tecken från Herren själv - en jungfru som ska föda en son.

Guds Son i Gamla Testamentet

När dessa verser tolkas med utgångspunkt i att Gamla Testamentet talar om Guds son, kan vi dra följande slutsatser:

Sammanfattningsvis, när dessa verser läses med utgångspunkt i att Gamla Testamentet talar om Guds son, så är de tydliga förutsägelser om en gudomlig Messias som ska komma som ett barn, född av en jungfru, för att upprätta ett evigt rike av fred och rättfärdighet.

Med andra ord: Hela Bibeln talar om att Gud har en son, och denne Son är Jesus Kristus!

Christer Åberg

#Bibeln #Gamla Tetamentet #Nya Testamentet #Guds Son #Jesus #Kristus #Messias #Profetia #Gudomlighet #Jungfrufödelse #Immanuel #Frälsare #Kungarike #Fridsfurste #Gud Fadern #Nebukadnessar #Daniels Vänner #Davidslöftet #Jesaja Profetior #Uppståndelsen

Dela:

3 kommentarer

Richard - 18/08-24 16:41
Tack Christer!


Lars-goran Marklund - 25/08-24 09:34
Människor förstod inte vem 💖Jesus var!
De som tog emot 👍Herren💥 blev frälsta.
Vem som helst kan bli omvänd.
❤️Guds plan blir fullbordad när 💖Jesus Kristus kom till jorden. Lycklig är den som har profetiska gåvor.
Bra ❤️❤️❤️


.
Bra


Lars-goran Marklund - 25/08-24 09:37
Människor förstod inte vem 💖Jesus var!
De som tog emot 👍Herren💥 blev frälsta.
Vem som helst kan bli omvänd.
❤️Guds plan blir fullbordad när 💖Jesus Kristus kom till jorden. Lycklig är den som har profetiska gåvor.
Bra ❤️❤️❤️


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Nyhetsbrev

Idag är det lördagen den 14 september 2024, vecka 37 och klockan är 23:47. Ida har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-09-14 20:00
Jesus jag går under om inte Du griper in. Orkar inte må så här dåligt. All ork är slut. Känner bara panik. Förbarma Dej över oss. Hela både mej och min man. Vet inte vart jag ska gå om inte till Dej.

4 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Jesus Kristus: Världens Frälsare

Jesus är det eviga livet

Gör dig själv inget ont

Från Oönskad Barndom till Mötet med Jesus

Trons Kraft i Prövningens Stund: Christer Åberg på Sverigekanalen TV

Min Jesus skall komma åter

Jesus är det bästa som finns

Profetiska tecken i Matteus 24

Kunskap om Jesus

Frälsningens mirakel


Senaste kommentaren

Lars-goran Marklund - 14/09-24 15:18
Närma dig Herren 💖Jesus då kommer ❤️Gud in ditt liv. Mirakelnas mästare är 💖Jesus. Fly till ❤️Herren💥 och be då sker förändringen. Bra ❤️❤️❤️

Skrevs i Jesus är det eviga livet


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM