Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Betydelsen av Yeshua i Gamla Testamentet

GÄSTBLOGG - Alla åsikter är skribentens egna.

image_66efc6f30b1885.36380702.jpg

Namnet Jesus bär på en rik historia och djup symbolik som sträcker sig tillbaka till det hebreiska namnet Yeshua. Denna text utforskar hur Yeshua, en kombination av orden för "Jahve" och "frälsning", inte bara representerar räddning utan också säkerhet, seger och befrielse. Genom att dyka ner i både Gamla och Nya Testamentet, avslöjar vi hur detta namn förkroppsligar Guds fullkomliga frälsningsplan för mänskligheten.

Matt 1:21 - Hon ska föda en son, och du ska ge honom namnet Jesus, för han ska frälsa sitt folk från deras synder. 

Namnet Jesus härstammar från det grekiska ordet ”Ἰησοῦς” (uttalat ”Yay-soos”), vilket motsvarar det hebreiska namnet Yeshua, en variant av namnet Yehoshua som också namnet Josua härstammar från.

Yeshua eller Yehoshua är en kombination av de hebreiska orden ”yeho” och ”shua”. ”Yeho” härleds från Guds eget namn ”Yahweh” (YHWH), medan ”shua” betyder ”frälsning” eller ”rädda oss!”. Således betyder namnet Yeshua ”Jahve är frälsning” eller ”Jahve frälser”.

När ängeln Gabriel kom till Maria kan man vara säker på att ängeln talade hebreiska med henne och gav henne det namnet på den son hon skulle föda - Yeshua, Gud frälser.

Yeshuah – namnet Jesus

När vi ser betydelsen av det hebreiska namnet Yeshua, så betyder det inte endast frälsning, men också räddning, hjälp, säkerhet, seger och befrielse – allt det som Jesus är för oss och allt det vi har del i Honom. Här är några exempel på bibelverser i GT, där Yeshua används för att beskriva Herrens frälsning:

Något annat intressant är att ordet Yeshua (frälsning) används hela 77 gånger i Gamla Testamentet. Talet 7 står för Herrens fullkomlighet och det perfekta i allt han gör. Så talet 77 har samma betydelse men dubbelt upp. Herrens frälsning, som är och kommer genom Jesus, vår Herre och Frälsare, är helt igenom perfekt och fullkomlig i allt vad han gör.

Herren frälser (Yasha)

Jes 43:1-3 - Var inte rädd, för jag har återlöst dig, jag har kallat dig vid namn, du är min. Om du går genom vatten är jag med dig, eller genom strömmar så ska de inte dränka dig. Om du går genom eld ska du inte bli svedd, lågan ska inte bränna dig. För jag är Herren din Gud, Israels Helige, din Frälsare. 

Här används ordet ”Yasha”, som härstammar från ordet ”Yeshua”, vilket bland annat betyder frälsa, befria, rädda och hjälpa. Men ordets betydelse kan också vara: Gud som räddar sitt folk från yttre faror. 

Det här är en av mina favoritverser i Bibeln och har styrkt och hjälpt mig många gånger. Och det här är precis det som Herren gör i våra liv – Han frälser oss från yttre faror, där varken vatten, strömmar, eld eller lågor kan röra oss, för Han är vår Yasha och vår Frälsare.

Mikael Walfridsson
Gästblogg
2024-09-27 17:39

#Jesus #Yeshua #Frälsning #Hebreiska namn #Bibeln #Gamla Testamentet #Nya Testamentet #Yahweh #Betydelse #Teologi #Läsarmejl #Mikael Walfridsson

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Nyhetsbrev

Idag är det lördagen den 28 september 2024, vecka 39 och klockan är 19:21. Lennart och Leonard har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-09-28 17:26
Ber om bön för min framtid och att jag hittar ett nytt jobb 🙏🙏🙏

2 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Stor sorg i landet - 30 år efter Estonia

30 år sedan - Vad var det som hände när M/S Estonia gick under?

Betydelsen av Yeshua i Gamla Testamentet

Hedningarnas fulla antal och uppryckandet

Att vinna en och en - Lewi Pethrus sista predikan i Nyhem 1974

Jesu uppståndelse och himmelsfärd är garanten för vår uppståndelse och himmelsfärd

Jesus: Jag Är den Jag Är

Tusentals Hizbollah-terrorister skadade av sprängda personsökare - Flera döda

Det är endast Jesus Kristus som kan frälsa

Påven: Alla religioner är en väg till Gud


Senaste kommentaren

Andy Svensson - 28/09-24 16:51
Antalet döda utgår jag från sökning på internet bland annat https://www.forsvarsmakten.se/sv/information-och-fakta/var-historia/artiklar/natten-da-estonia-forliste/. Men det var en fruktansvär dag den 28 september 1994 . Att 30 år har nu passerat så minns man ändå sorgen som var stor över vårt land.

Skrevs i Stor sorg i landet - 30 år efter Estonia


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM