Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Betydelsen av Jesu dop

Christer Åberg
2024-06-12 20:05

Undervisning

Jesu dop

När Jesus stiger upp ur vattnet efter dopet, öppnas himlarna, och Guds Ande sänker sig ner över honom i form av en duva. Detta visar den Helige Andes närvaro och Guds bekräftelse på att Jesus är hans Son. Dopet bevisar att Jesus är Guds Son.

Matt 3:13 Då kom Jesus från Galileen till Jordan, till Johannes, för att låta döpa sig av honom. 14 Men Johannes försökte hindra honom och sa: Jag behöver döpas av dig, och du kommer till mig? 15 Då svarade Jesus och sa till honom: Låt det ske nu, för på detta sätt ska vi göra för att uppfylla all rättfärdighet. Då tillät han honom det. 16 Och när Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet, och se, då öppnades himlarna för honom, och han såg Guds Ande sänka sig ner som en duva och komma över honom. 17 Och se, en röst från himlen sa: Denne är min älskade Son. I honom har jag ett gott behag.

I Matteusevangeliet 3:13-17 beskrivs Jesu dop av Johannes Döparen i Jordanfloden. Låt oss gå igenom och förklara verserna i detalj:

Vers 13: "Då kom Jesus från Galileen till Jordan, till Johannes, för att låta döpa sig av honom."

Jesus reser från Galileen till Jordanfloden, där Johannes Döparen predikar och döper människor. Jesu intention är att låta döpa sig av Johannes.

Vers 14: "Men Johannes försökte hindra honom och sa: Jag behöver döpas av dig, och du kommer till mig?"

Johannes Döparen känner igen Jesus som den som är större än honom själv och tycker därför att det är olämpligt att han, Johannes, skulle döpa Jesus. Johannes menar att det är han själv som borde bli döpt av Jesus, inte tvärtom.

Vers 15: "Då svarade Jesus och sa till honom: Låt det ske nu, för på detta sätt ska vi göra för att uppfylla all rättfärdighet. Då tillät han honom det."

Jesus förklarar för Johannes att det är nödvändigt att han döps för att "uppfylla all rättfärdighet". Detta innebär att Jesus vill följa Guds plan och uppfylla de profetiska skrifterna, och genom att bli döpt identifierar han sig med människors synder och deras behov av omvändelse. Johannes går med på det och döper Jesus.

Vers 16: "Och när Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet, och se, då öppnades himlarna för honom, och han såg Guds Ande sänka sig ner som en duva och komma över honom."

När Jesus stiger upp ur vattnet efter dopet, öppnas himlarna, och Guds Ande sänker sig ner över honom i form av en duva. Detta visar den Helige Andes närvaro och Gud bekräftar att Jesus är hans Son. Dopet bevisar att Jesus är Guds Son.

Vers 17: "Och se, en röst från himlen sa: Denne är min älskade Son. I honom har jag ett gott behag."

En röst från himlen, som är Gud Faderns röst, förklarar Jesus som sin älskade Son och uttrycker sitt välbehag över honom. Detta är en gudomlig bekräftelse av Jesu identitet och hans mission på jorden.

Sammantaget beskriver dessa verser Jesu dop, vilket är en avgörande händelse som markerar början på hans offentliga tjänst. Dopet är också ett tillfälle där treenigheten – Fadern, Sonen och den Helige Ande – manifesteras samtidigt: Fadern talar från himlen, Sonen (Jesus) döps, och den Helige Ande kommer ner som en duva.

Vad betyder Jesu dop för den troende?

Matteusevangeliet 3:13-17 har flera viktiga betydelser för en troende som vill döpas. Här är några centrala aspekter:

1. Följ Jesu exempel

Jesus själv blev döpt, trots att han var utan synd. Genom att låta sig döpas, visar Jesus vägen för sina följare. För troende innebär det att följa Jesu exempel genom att själva döpas som en handling av lydnad och identifikation med honom.

2. Symbol för omvändelse och rättfärdighet

Jesu dop symboliserar omvändelse och rättfärdighet. Även om Jesus inte behövde omvändelse för sin egen del, identifierade han sig med mänsklighetens behov av omvändelse. För en troende innebär dopet en symbolisk rening från synd och ett nytt liv i rättfärdighet.

3. Bekräftelse av Guds närvaro och välsignelse

Vid Jesu dop öppnades himlen, Guds Ande sänkte sig ner som en duva, och Guds röst bekräftade Jesus som sin älskade Son. För den troende är dopet inte bara en symbolisk handling, utan också ett ögonblick då de får uppleva Guds närvaro och välsignelse på ett speciellt sätt.

4. Offentlig bekännelse

Jesu dop var en offentlig händelse. För troende är dopet en offentlig bekännelse av deras tro och engagemang att följa Jesus. Det är ett yttre tecken på en inre omvandling och ett vittnesbörd för andra om deras nya liv i Kristus.

5. Delaktighet i Jesu död och uppståndelse

Dopet symboliserar också delaktighet i Jesu död, begravning och uppståndelse. Genom att nedsänkas i vattnet, identifierar sig den troende med Kristi död och begravning, och genom att stiga upp ur vattnet, identifierar de sig med hans uppståndelse till ett nytt liv.

6. Uppfyllande av all rättfärdighet

Jesu ord till Johannes om att dopet är nödvändigt "för att uppfylla all rättfärdighet" understryker vikten av att följa Guds vilja och plan. För en troende är dopet en akt av lydnad som bekräftar deras vilja att leva i enlighet med Guds rättfärdiga krav.

7. Mottagande av den Helige Ande

Vid Jesu dop kom den Helige Ande över honom. På samma sätt tror många kristna att de vid dopet mottar den Helige Ande, som ger dem kraft och vägledning i deras kristna liv.

Sammanfattningsvis har Matteusevangeliet 3:13-17 djupgående betydelser för en troende som vill döpas. Texten betonar vikten av att följa Jesu exempel, symboliserar omvändelse och rättfärdighet, bekräftar Guds närvaro och välsignelse, utgör en offentlig bekännelse, symboliserar delaktighet i Jesu död och uppståndelse, och betonar vikten av lydnad mot Guds vilja och mottagande av den Helige Ande.

Den treenige Gudens namn

En sak som vi inte får glömma när det gäller Jesu dop är den treenige Gudens närvaro. När Jesus blev döpt var hela gudomen samlad. Jesus var där (det var han som blev döpt), den Helige Ande uppenbarade sig i form av en duva, och Faderns röst hördes. Hela gudomen var i högsta grad aktiv när Jesus döptes. På samma sätt är hela gudomen aktiv och samlad när en troende döps i Jesu namn.

I Matteus 28:19 står det: "Gå därför ut och lär alla folk. Döp dem i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn."

Den troende som tror på Jesus döps i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn. Han döps i hela den treenige Gudens namn. Här är också hela gudomen samlad, närvarande och aktiv precis som när Jesus själv döptes.

Hur döptes Jesus och de andra i Bibeln?

I Nya Testamentet finns flera beskrivningar av dop som kan ge oss insikt om hur dessa dop genomfördes, inklusive Jesu eget dop.

Jesu dop

Jesus döptes av Johannes Döparen i Jordanfloden. Beskrivningen i Matteus 3:16 antyder att Jesus steg upp ur vattnet efter sitt dop:

"Och när Jesus hade blivit döpt, steg han genast upp ur vattnet..."

Detta indikerar att han kan ha blivit nedsänkt i vattnet, eftersom han steg upp ur det.

Andra dop i Nya Testamentet

Även om Nya Testamentet inte alltid ger detaljerade beskrivningar av hur dop genomfördes, finns det några viktiga passager som ger ledtrådar:

1. Dopet av den etiopiske hovmannen

Apostlagärningarna 8:38-39: "Och han befallde att vagnen skulle stanna, och de steg båda ner i vattnet, både Filippus och hovmannen, och han döpte honom. Och när de hade stigit upp ur vattnet, ryckte Herrens Ande bort Filippus, och hovmannen såg honom inte mer, men for sin väg med glädje."

Detta antyder att både Filippus och hovmannen gick ner i vattnet, vilket stödjer idén om nedsänkning.

2. Paulus' dop 

Apostlagärningarna 9:18: "Och genast föll det som fjäll från hans ögon, och han fick sin syn igen. Han steg upp och blev döpt."

Även om denna passage inte specificerar hur dopet gick till, är det en del av den övergripande kontexten där nedsänkning verkar vara normen.

Dop i Nya Testamentet, inklusive Jesu dop och andra dop, verkar ha utförts genom nedsänkning i vatten. Detta baseras på beskrivningar där personer steg ner i och upp ur vattnet, vilket starkt indikerar en fullständig nedsänkning snarare än att bara bli stänkt med vatten.

Teologisk och historisk kontext

Den tidiga kyrkan praktiserade ofta dop genom fullständig nedsänkning, vilket har historiskt stöd och bekräftas av många bibelforskare. Nedsänkning symboliserar döden, begravningen och uppståndelsen med Kristus, vilket är en central tanke i den bibliska dopteologin (Romarbrevet 6:3-4).

Praktiska aspekter

Den exakta metoden kan dock variera beroende på praktiska omständigheter och traditioner inom olika kristna samfund. Men den bibliska och historiska evidensen pekar starkt mot att nedsänkning var den vanligaste formen av dop i den tidiga kyrkan.

Christer Åberg

#Dopet #Undervisning #Jesu dop #Troendedopet

Dela:

1 kommentarer

Lars-goran Marklund - 13/06-24 06:29
Dopet är tydligen viktigt för omvändelse till 💖Jesus väg (en bekräftelse).
Ha lust till det goda,närma dig ❤️Gud då närmar sig 💥Herren dig.
Bra Christer ❤️❤️❤️


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det torsdagen den 18 juli 2024, vecka 29 och klockan är 17:22. Fredrik och Fritz har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-17 22:26
Ber att ung familj får frid och inte stressar sönder sig.

2 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Matteus 1:1 - Kommentar

Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa


Senaste kommentaren

Andy Svensson - 16/07-24 13:06
Joe Biden sa 5 dagar innan Trump blev skjuten den 13 att sätta Trump i sikte. Siffran fem i Bibeln står för död och siffran 13 för otur . Vi lever i en förvriden värld och behöver visdom från Gud . Som Lars-Göran skrev lös Bibeln och bli vis 😊👍🏽

Skrevs i Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM