DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Butik Kristen media Om Info

Vad menar Jesus med att vända andra kinden till?

Av: Christer Åberg
söndag 5 september 2021 17:51

Vad menar Jesus med att vända andra kinden till?

Jesusfilmen - världens mest sedda film. Se den på himlentv7.se.

Vad menar Jesus när han säger att man ska vända den vänstra kinden till? Menar han att vi ska ta emot stryk? Det finns en enkel regel då vi läser Bibeln: läs allting i sammanhang!

Poängen: Hämnas inte

Matt 5:38-39. Ni har hört att det är sagt: Öga för öga och tand för tand. 39. Men jag säger er, att ni inte ska stå emot det onda, utan vem som än slår dig på din högra kind, så vänd också den andra åt honom.

Vad menar Jesus när han säger att man ska vända den vänstra kinden till? Menar han att vi ska ta emot stryk? Det finns en enkel regel då vi läser Bibeln: läs allting i sitt sammanhang!

Läser vi endast vers 39 kommer vi att ha svårt att förstå den, men inte om vi läser versen innan. Den versen förklarar faktiskt vad det hela handlar om och ger oss en förståelse för vad Jesus vill ha sagt.

Jesus talar om öga för och tand för tand. Begreppet är hämtat från gamla testamentet 2 Moseboken 21:24. Här handlar det om att ge igen. Betala tillbaka med samma mynt, alltså att hämnas. Vi ska inte hämnas. Ofta har Jesus en poäng när han säger något. Och här är poängen att vi inte ska hämnas.

Det handlar alltså inte om att vi ska vara mesiga och ta emot stryk. Kristna ska inte vara en dörrmatta som man kan hunsa med hur som helst. Det är inte vad Jesus säger.

Vad betyder att vända andra kinden till?

Eftersom de allra flesta människor är högerhänta blir man normalt sett slagen på den vänstra kinden, men här säger Jesus den högra.

Det beror på att när någon på den här tiden visade sin auktoritet och överlägsenhet över en annan människa slog han denne med baksidan av handen. Till exempel kunde en romare slå en jude på detta sätt, en herre sin slav eller en man sin fru.

Men om den som blir slagen då svarar med att vända sin vänstra kind mot honom visar han då att han vill bli behandlad som en jämlik. För då måste den som slår honom slå på hans vänstra sida av ansiktet.

På det sättet visar den som blir slagen att han inte är underställd den andre utan de är jämlika. Den som då vill sätta sig över den andre för att visa sin överlägsenhet har då inte längre någon auktoritet över dem personen.

Jesus menade alltså inte att du mesigt skulle ta emot stryk. Tvärtom. Ingen ska sätta sig över den andre.

Jesu reaktion över att bli slagen

Jesus själv accepterade inte heller att bli slagen vilket han tydligt visar då han blev slagen i ansiktet.

Joh 18:22-23. Men när han hade sagt detta, var det en av tjänarna som stod där, som slog Jesus med handflatan och sa: Ska du svara översteprästen på det sättet? Jesus svarade honom: Har jag talat orätt, så vittna om det som var orätt, men har jag talat rätt, varför slår du mig då?

Jesus tog inte mesigt emot slaget, utan ifrågasatte det.

Paulus starka reaktion

Inte heller var aposteln Paulus en mes som bara accepterade att bli slagen och hunsad. Han gick kraftfullt emot det.

Apg 23:2. Då befallde översteprästen Ananias dem som stod bredvid honom, att de skulle slå honom på munnen. 3. Då sa Paulus till honom: Gud ska slå dig, du vitkalkade vägg. För du sitter här för att döma mig efter lagen men mot lagen befaller du att de ska slå mig. Apg 4. Och de som stod bredvid sa: Smädar du Guds överstepräst? Apg 5. Då sa Paulus: Jag visste inte, bröder, att han var överstepräst. För det står ju skrivet: Du ska inte tala illa om en ledare för ditt folk.

Det här bibelavsnittet är också intressant ur en annan aspekt. Nämligen att vi inte ska tala förbannelse över en annan människa. Paulus tog tillbaka vad han hade sagt till översteprästen.

Jag kommer så väl ihåg när jag läste det här bibelavsnittet första gången. Då förväntade jag mig att Gud skulle slå översteprästen direkt. Men till min förvåning tog Paulus tillbaka det som han hade sagt.

Nådens evangelium

Det hände inte som Paulus sa till översteprästen. Gud slog honom inte. Vi lever inte i hämndens tid utan i nådens tid. Gud vill att alla människor ska bli frälsta och komma till insikt om sanningen.

Matt 5:44. Men jag säger er: Älska era fiender, välsigna dem som förbannar er, gör väl mot dem som hatar er, och be för dem som hånar er och förföljer er.

Luk 23:34. Då sa Jesus: Fader, förlåt dem, för de vet inte vad de gör. Och de delade hans kläder mellan sig och kastade lott om dem.

Jesus säger att vi ska välsigna och att vi ska be för dem som förföljer oss. Vi ska inte hata dem. Jesus själv bad för de som korsfäste honom. Han nedkallade inte någon förbannelse över dem utan han bad för dem. Den första martyren Stefanos bad också för sina mördare när han blir dödad.

Apg 7:59. Och de stenade Stefanus, som åkallade och sa: Herre Jesus, tag emot min Ande. 60. Och han föll på knä och ropade med hög röst: Herre, ställ dem inte till svars för denna synd. Och när han hade sagt detta, somnade han in.

Varför gjorde de så? Varför gav de inte igen? Varför hämnades de inte? Därför Jesus kom inte för att döma världen utan för att frälsa. Vi är inte kallade till att hämnas utan vi är kallade att predika nådens evangelium för människor om Jesu död och uppståndelse så att de kan komma till tro och ta emot honom och bli frälsta.

Ta emot Jesus

Har du ännu inte tagit emot Jesus så gör det. Då blir du frälst och räddad. Han älskar dig och det är bara han som kan frälsa, rädda dig och förlåta din synd. 

Christer Åberg

#Kind #Undervisning #Förföljelse #hat #Hämnd #förlåtelse

Stöd Apg29 genom att SWISHA:
072 203 63 74

← Förra
Tre svenska kvinnliga IS-terrorister återvänder till Sverige med sina barn

→ Nästa
Korset är det största beviset på att Jesus är Gud


0 kommentarer


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340Senaste på Youtube


Direkt med Christer Åberg

Prenumera på Youtubekanalen


Senaste kommentarerna

Sven Thomsson 25/7-22 09:41
Bra budskap Holger. Det år sådant här som människor behöver få veta och inte minst många kristna som inte inser faran med yoga och annat ockult. Vi som tror på Jesus måste bli så fyllda av den helige Ande och kraft så att vi kan stå emot detta och beklädda med kraft så att vi kan driva bort Satan och "driva främmande härar" på flykten.
Skrevs i Hon är ett av den onda andevärldens redskap

Bjarne Andersson 24/7-22 21:10
Den här visar mer vad som kommer framöver! Extern länk
Skrevs i Hon är ett av den onda andevärldens redskap

David Billström 15/7-22 17:12
Mycket bra att du betonar sanningen om vem Jesus är, Christer. Jesu blod som rann för oss på Golgata kors är det mest dyrbara och heligaste offret i världshistorien. Genom Jesu död och uppståndelse kan vi försonas med Gud och bli fyllda med den Helige Ande. Så mycket värdefullare än något annat i denna världen.
Skrevs i Gud bekänner att Jesus är hans Son


Senaste bönämnet

fredag 12 augusti 2022 16:08
Jesus hela mig och mitt barn, ge oss frid och hjälp så att ekonomin blir bra, vi lever i en sjuk bärld...
fredag 12 augusti 2022 13:42
Jesus jag vill bara tacka dig för den friden du skänkt mig trots så mycket motgångar. Jesus jag är tacksam trots ovisshet och allt annat ovisst som väntar. Jesus vaka över alla som söker dig. Amen
fredag 12 augusti 2022 12:41
Kan ni be för min skull

DAGENS

Vecka 32, lördag 13 augusti 2022 kl. 07:32

Online: 100

17325 sidvisningar hittills i dag
(31899 sidvisningar totalt i går)

Namnsdag: Kaj

“Hans verk är vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar som Gud har förberett för att vi ska vandra i dem.” - Ephesians 2:10

Bön: Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Be denna bön högt om du vill bli frälst: 
”Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och förlåten och ett Guds barn. Amen.”

Trosbekännelsen 

"JESUS ÄR HERREN"

Rom 10:9 För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. 

Fil. 2:11 och för att alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud, Fadern, till ära.


Aktuella artiklar


Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Erbjudande: Min CD + BOK = 250 krTranslate

Laddningstid av sidan: 0.66 sekunder

↑ Upp