DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Chatt Kristen media Om Info

Direkt från Apg29

Det svenska banksystemet

Del tre från boken Den kontantlösa konspirationen av CashOnly.

Det svenska banksystemet

Riksbanken arbetar hela tiden trots sin påstådda "neutralitet" för minskad användning av kontanter. Riksbanken utger årligen en rapport som heter "Den svenska finansmarknaden". Den innehåller bland annat statistik om betalningar. Där kan läsas statistiska detaljer som till exempel hur många uttagsautomater och kontokortsterminaler det finns i Sverige. 

Av: CashOnly
onsdag 09 oktober 2019 16:08 📧

De privata bankerna domineras av de fyra stora. Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken. Bankerna har separata digitala pengar som bara används inom den egna banken. Bankerna lånar också till viss del av varandra och innehar varandras värdepapper vilket kan utgöra en farlig dominoeffekt vid finanskriser. Det har blivit vanligare och vanligare att även andra aktörer som försäkringsbolag och stora affärskedjor fått status som bank. Internationellt är Sverige anslutet till bankregler som heter Basel III. Denna standard ställer krav på bankernas finansiella stabilitet. Utanför denna systemkärna finns två "lager" som kallas Tier I och Tier II vilka till största delen består av skulder. Detta är ganska kryptiskt men det är bra att känna till begreppen för den som kanske senare vill fördjupa sig mer i banksystemen.

Riksbanken och riksbanksfullmäktige har under alla år haft nära anknytning till riksdagen. Riksbanken har också en direktion. På 1600-talet hade Sverige en privat bank. Riksbanken uppstod genom att denna bank efter konkurs köptes upp av staten. Riksbanken fick sin form under den slösaktiga förmyndarregeringen före Karl XIs regeringstid. I vår tid är det bankerna som står för utsugningen och det är Riksbanken som agerar förmyndare åt hela svenska folket genom att hindra oss så mycket som möjligt från att använda kontanter.

Riksbank buvo tada monopolija išdavimo banknotus. 90-ųjų pradžioje pradėjo fiskalinės politikos dėmesio infliacijai, o ne valiutos kurso. Pinigai Riksbank valdo rinns tik Riksbank. Į Riksbank pagrindinė priemonė kontroliuoti palūkanų normas yra pakeisti atpirkimo sandorių palūkanų normą taip, kad kiti bankai, tikimės, bus sekti. Finansinė padėtis, gali būti taip, keista, kad atpirkimo norma yra neigiama. Kai tai atsitinka, ir bankai taip gali patikti kaimyninėje Danija kyla padidintą paklausą pinigais.

Riksbanken arbetar hela tiden trots sin påstådda "neutralitet" för minskad användning av kontanter. Riksbanken utger årligen en rapport som heter "Den svenska finansmarknaden". Den innehåller bland annat statistik om betalningar. Där kan läsas statistiska detaljer som till exempel hur många uttagsautomater och kontokortsterminaler det finns i Sverige. Banken har även gett ut en annan rapport om betalningar som heter "Den svenska massbetalningsmarknaden".

Didelė dalis Švedijos bankų sistemos susideda iš RIX. Į Riksbank RIX SYS-TEM sukels didelius mokėjimus galima atlikti tarp visų pagrindinių bankų. Dauguma rūšių mokėjimai eiti per RIX, ar tai pinigų, kortelių, kredito, vertybinių popierių arba valiutų. paprastai Šiek tiek paslaptingas teigti, kad RIX "nusėda mokėjimus skolų ir gautinų įtikinamai reguliuojamų". Tai gali būti parašytas šiek tiek prieštarauja RIX spręsti su skaitmeniniu pinigais. Svarbus tipas mokėjimų, pensijos kaupiamos skolos sąskaitoje tuo Riksbank per RIX.

Iš Švedijos bankų sauja ir kai užsienio turėti sąskaitas RIX - sistemą. Tarp užsienio pastebimas Citibank ir Morgan Chase. Kai kurie bankai JAK bankas ir Ecobank neprijungtas prie RIX. Bankai, kurie neturi RIX sąskaitą vis tiek galite naudoti sistemą pagal įgaliojimą.

Sagan om prinsessan Mynta, draken Kontokort och de svarta riddarna

Det var en gång en prinsessa som hette Mynta. Hon satt på vad som såg ut att vara en enorm skatt av kontanter i form av mynt och sedlar. Men skenet bedrog. Av den stora högen var det bara själva ytan som i form av ett fåtal procent bestod av kontanter. Under den glänsande ytan lurade miljontals kontokort. I mitten av högen var det bara ett enormt tomrum skapat av ond magi. Tomrummet som kallades digitala pengar fick skatthögen att se mycket större ut än den egentligen var. Runt kanten av högen flockades små otäcka vättar som kallades bankmän. Så fort någon försökte snappa åt sig ett mynt så fräste dom och visade sina vassa spetsiga tänder. Det var bara de allra modigaste som vågade sig fram för att snappa åt sig en peng.

Det onde draken Kontokort och hans kontantlösa svarta riddare ville ta bort alla kontanterna och döda prinsessan. Sådana drakar och falska skatthögar fanns i många länder. En gång i tiden hade skatthögarna nästan enbart bestått av kontanter. Men efter att onda trollkarlar från det stora fjärran landet SamUSAmien skapat kortdrakar, kontokort och tomrum med hjälp av svart magi så blev det som det blev. Trollkarlar vandrade runt bland alla länder och förstörde skatthögarna genom att fylla dom med kontokort och tomrum. Tre av de värsta trollkarlarna var bröderna Mastro, Expresso och Dinero.

Låt oss presentera några av de onda riddarna där de sitter runt kontokortsformade bordet och planerar att döda prinsessan Mynta och ta bort kontanterna helt och hållet från högen. En av riddarna heter Riksbanken. Hans uppgift är att se till att kontanterna håller sig på ungefär samma mängd trots att högen bara växer och växer.

Han är tämligen välkänd i landet Finansien. Vi bryr oss därför inte om att berätta något mer om honom.

En annan riddare heter Finansinspektionen. Så fort någon så mycket som viskar ordet värdetransportrån någonstans i det avlånga landet Finansien så får han reda på det, Under flera dagar vrålar han ut samma budskap på gator och torg tills han blir alldeles hes i rösten.

キ 0 "Vi måste ta bort kontantvalörerna undan för undan!"

Ytterligare en riddare är Finansförbundet.

キ 1 "Rån!, rån!", vrålar den här riddaren.

Det sker så fort någon stjäl en enda liten kontantpeng någonstans i Finansien.

キ 2 "Tar vi bort kontantpengen finns det inget att stjäla!", utbrister han självsäkert.

(Finansinspektionen är en myndighet under finansdepartementet. Den skapades 1991 vid sammanslagningen av två andra myndigheter. Dess huvudsakliga uppgift är att övervaka värdepappershandeln och finansiella företag. Finansinspektionen har även till uppgift att "stärka konsumenternas ställning på finansmarknaden". Allt kontantlöst beslutas helt över våra huvuden.)

Ytterligare ett par riddare som likadant propsar på för det kontantlösa samhället är Handelns Utvecklingsråd och Svensk Handel. Den förstnämnde är en forskningsstiftelse och den sistnämnde en näringslivsorganisation. Nu hade riddarna bestämt sig för vad som skulle ske i den här bakvända sagan. De gick helt enkelt gemensamt och stötte svärden i hjärtat på stackars prinsessan Mynta trots att hon grät och vädjade för sitt liv. Sedan gjorde de lismande och krypande draken Kontokort till kung över hela landet. Draken brände upp alla sedlar med sin eldfängda

andedräkt. Riddarna plockade bort alla mynt från högen och dumpade prinsessan och dessa i en sjö.

De visste mycket väl att draken utan problem hade kunnat sluka prinsessans döda kropp i en enda tugga. Men tänk om hon av misstag hade råkat svälja ett mynt eller två någon gång, Kanske hade hon sytt in några mynt i kläderna som säkerhet. Draken var nämligen mycket allergisk mot mynt. Det var därför riddarna bestämde sig för att dumpa prinsessan i sjön i stället för att ge henne som mat till draken. Draken ligger nu och lurar på sin sin enorma hög av kontokort. Om någon går honom emot krafsar han helt enkelt över offret med en stor hög kontokort så att denne kvävs av mängden och tyngden. Slut på sagan.

Genom att säga ifrån vad gäller borttagandet av kontanterna och göra motstånd mot det kontantlösa i Sverge kan vi om inte i längden förhindra så i alla fall fördröja att sagan blir verklighet.

Jei blogiausia nutinka, mes tikime, kad net nemalonu pasakos gauna tęstinumą, kurioje viskas baigiasi gerai.

Ką daryti, jei pinigų nominalai dingsta palaipsniui?

Om tusenlapparna tas bort blir det kanske inte så stor skillnad annat än för dom som till exempel köper en dyrare bil kontant. Men om både 500- och 200 -kronors -sedlarna tas bort börjar de verkliga problemen. Kläder och mat funkar fortfarande hjälpligt men bara vad gäller själva köpet. Men om någon köper en moped för 25000 med hundralappar ska försäljaren räkna 250 sedlar. Skulle 200 - kronorssedeln råka vara kvar blir han ändå inte så mycket gladare av att räkna till 125. Han tappar koncentrationen när kunden råkar prata med honom samtidigt som han räknar. Efter en tid kanske han vägrar ta emot större belopp i kontanter. Kontanter finns i olika valörer för att det är mest praktiskt så.

Myndigheterna tar varje tillfälle i akt att skylla på rånen för att ta bort kontanterna i stället för att lösa problemen på ett konstruktivt sätt. Allmänheten lyssnar man inte på. En undersökning visade till exempel att det bara är 12 procent som tycker att tusenlappar är onödiga. För några år sedan var det ett uppmärksammat värdetransportrån i Jönköping. Det gick bara ett fåtal dagar efter detta så föreslog Finansinspektionen att tusenlapparna skulle tas bort. På sikt ville man då också ta bort femhundralapparna och hundralapparna.

Galima daryti paralelę tarp pinigų ir priemonių. Būtų tarsi pabėgti transporto priemonių vagysčių būtų uždrausti sunkvežimius ir automobilius. Tik dviračiai ir mopedai būtų leidžiama likti kuris tada atitinka mažų pinigų nominalų. Geriausia, jei norite jį mopedus ir dviračius išnykti taip pat. Jei mes galbūt pribaigti bet kurioje vaistinėje, nes tai atsitinka pavogti Kai kurie vaistai ir vartoti narkotikus? Nuolat kaltinti vagysčių, siekiant pašalinti pinigų faktiškai ribojasi grynas vaikiškas.

När bara 100-kronorssedlar och mindre kontanter finns kvar är det i princip kört för kontanterna överhuvudtaget. Försök då vid ett uttag i banken (om man fortfarande kan ta ut pengar där) att be om 3000 kronor i 50 - eller 20-lappar. Tror du bankpersonalen vill hantera jättetjocka sedelbuntar som en maskin räknat upp eller i värsta fall räkna 150 sedlar om manuell räkning skulle råka finnas kvar på en banken? Knappast 75 femtiolappar heller. Uttagsautomaterna bygger på uttag av mellanvalörer av sedlar. Om man rent teoretiskt skulle tillåtas att ta ut 50- och 20-lappar skulle det bli tjocka sedelbuntar i automaterna. Det totala värdet av pengarna i den fyllda automaten skulle minska och själva volymen av pengar skulle bli mycket större och mindre hanterbar vid kontanttransporter.

Det har på sina håll förekommit förslag om att enbart ha mynt upp till 50 kronors värde helt utan sedlar. Då skulle gränsen bortom smärtgränsen för kontanterna vara nådd med råge. Vad skulle då hända med uttag på banken och i automat? Helt osannolikt att man kommer att kunna ta ut mynt i bankomaten då. Myntrullar eller kanske bankomatmyntskrammel likt en gammal enarmad bandit eller vad? Knappast. Problemet är att man inte tänker efter vid sådana här förslag eller snarare att man enbart har kontanternas borttagande för ögonen.

Tai reiškė, gerai, kad turėtumėte atsiimti pinigus spręsti, o ne su lydimųjų problemų. Parduotuvės tada, žinoma, gali taip pat žymiai didesnės fizinės apimties pinigų, bet su mažesniu bendra vertė. Pinigai transportas bus gerokai brangesni ir sunkiau valdyti. Net ir dabar, grynųjų pinigų atsiėmimas verslo nuostolių už pardavėją. Tai toli gražu ne visi, kurie žino. Asmeniškai aš manau, kad monetos yra geriau ir labiau praktinis nei banknotų. Bet tada bus monetas visų nominalų. Net aukščiausias.

Man förstår lätt att det vid den här situationen alltså även är slut med uttagsautomaterna. Dessutom är faktiskt även uttagsutomaterna något högst negativt eftersom de kräver ett kontokort för användning och slaktar aktiviteter i själva banken. Affärerna lär också bli mindre och mindre benägna att vilja använda kontanter. En del banker ger bara ut 500-kronorssedlar över disk genom ett slutet säkerthetssystem. Det är naivt att tro att dessa banker skulle gå tillbaka till mindre sedlar igen.

Det skulle naturligtvis rent av gå att handla med enbart 20- lappar och mynt genom att köpa lite mat i taget och köpa billiga eller begagnade kläder. Men det oöverstigliga problemet uppstår hur man ska få tag i hundratals små sedlar varje månad. Tro inte att bankerna vill tillhandahålla dessa. En yttersta nödlösning jag funderat över är att "köpa" myntrullar för att kunna köpa billiga

varianter av det livsnödvändiga. Mynt finns ju i stora mängder på till exempel tivolin. Hur gör spelhallar och handlare för att få tag i mynt? Hur det går till vet jag inte men det vore intressant att undersöka längre fram.

Det räcker med att man tar bort de två största kontantvalörerna så är det troligen helt slut med att hämta ut pengar i de kvarvarande kontanthanterande bankerna och troligen även i automaterna. För den som vill ha kvar kontanterna gäller det alltså att göra så mycket motstånd som möjligt mot valörborttagning redan nu. När det väl har skett är det snart helt kört för kontanterna.

Vad är skillnaden mellan kontokort och andra moderniteter i historien?

Skillnaden är att statsmakter, finansiella företag och affärer steg för steg tvingar fram utvecklingen mot ett totalt kontantlöst samhälle utan alternativ. Det handlar aldrig om att man i längden enligt samhället bör ha någon rätt till ett val mellan kontokort (och andra kontantlösa alternativ) eller kontanter. Att valet fortfarande till viss del finns kvar beror helt enkelt på ett visst motstånd mot utvecklingen. Bilar har gjorts snabbare, snyggare, säkrare, bekvämare och billigare genom åren. Med tiden har därför folk automatiskt köpt fler och fler bilar. Men vad gäller kontokorten handlar det till stor del om ett forcerat lirkande med acceptansen och ett stegvis tvång för att få folk att använda dessa.

Ett exempel på naturlig historisk och teknisk utveckling är att mänskligheten av nytta eller nyfikenhet rör sig bort från de ursprungliga gränserna. Det kan vara alltifrån stenåldersmänniskorna som för födosöket söker nya jaktmarker till rymdfärderna. Till och med utvecklingen av krig och vapen är en naturlig om än starkt negativ sådan. Men utvecklingen av kontantlösheten finns inget naturligt med. Den är både onaturlig

ir neigiamas. Tai ydingas plėtra daugiausia lėmė godumo ir piktnaudžiavimo valdžia. Esminis klaida negrynaisiais argumentas yra tai, kad kontantlöshet vaizduojama kaip natūralios raidos. Kiekvienas, kuris mano, kad kontantlöshet yra natūralus vystymasis kad bus klestėti galbūt šimtus metų tai negerai. Sistemos, o gali būti sulygintas su mutavo ir atrofuojasi gyvūnų, kaip biologija gali arba turėtų išgyventi ilgalaikėje perspektyvoje.

Galite pasirinkti vaikščioti, ciklas, važiuoti autobusu arba važiuoti automobiliu į darbą. Nors automobilis buvo prieinama visuomenei maždaug šimtas metų, vis dar yra daug žmonių, kurie nori būti be automobilio. Tas pats pasakytina ir telefonu, televizijos, radijo, interneto, kompiuterių ir pan. Kad vienas tada nereikia susilaikyti nuo lemputes ir elektrinių orkaičių naudoti, nes tai yra absoliučiai būtina ir natūrali plėtra. Bet net ir šiuo atveju, vis dar yra galimybė naudoti žvakės ir žibalo viryklės, kaip tiems, kurie nori alternatyva. Būtų absurdiška ir tiesiog amoralus priversti visus vairuoti. Bet kalbant apie kredito korteles yra eskalavimą manipuliacijos. Nieko rodo, kad kontantlöshet yra sveikas ir natūralus technologijų plėtra.

Tęsinys ...

CashOnly


Ditt stöd behövs

Stöd Apg29 genom att swisha in 29 kronor till 072 203 63 74.

Tack!


0 kommentarer

»0

»0

Första gången du skriver måste ditt namn och mejl godkännas.


NYTT! Förkorta lång länk här så att den fungerar i din kommentar!

Kom ihåg mig?

Din kommentar kan deletas om den inte passar in på Apg29 vilket sidans grundare har ensam rätt att besluta om och som inte kan ifrågasättas. Exempelvis blir trollande, hat, förlöjligande, villoläror, pseudodebatt och olagligheter deletade och skribenten kan bli satt i modereringskön. Hittar du kommentarer som inte passar in – kontakta då Apg29.

ANNONS:
Himlen TV7

Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Nyhetsbrevet - prenumerera gratis!


Senaste live på Youtube


Direkt med Christer Åberg


DAGENS

Dagens datum

Vecka 15, onsdag 14 april 2021 kl. 10:00

Dagens bibelord

“[Kristi uppståndelse] Bröder, jag vill påminna er om evangeliet som jag predikade för er, som ni tog emot och som ni står fasta i.” (1 Corinthians 15:1, 3-4)

Dagens namn

Tiburtius

Dagens bön

Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Möt också Tiburtius. Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Så här blir du frälst - räddad

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son [Jesus], för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." - Joh 3:16

"Men så många som tog emot honom [Jesus], åt dem gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." - Joh 1:12

"Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst." - Rom 10:9

Vill du bli frälst och få alla dina synder förlåtna? Be den här bönen:

- Jesus, jag tar emot dig nu och bekänner dig som Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst. Tack att du har förlåtit mig och tack att jag nu är ett Guds barn. Amen.

Tog du emot Jesus i bönen här ovan?

Ja!Fadern, Sonen och den Helige Ande är ett

Dessa tre är ett

Bibeln är mycket tydlig. Fadern, Sonen och den helige Ande är tre - och dessa tre är ett!


Jesus var jämlik Gud, blev människa, dog på korset och Gud upphöjde honom

Var så till sinnes som också Kristus Jesus var, vilken, då han var i Guds gestalt, inte ansåg det som en rövad skatt att vara jämlik Gud, utan utgav sig själv, och tog på sig en tjänares gestalt, och blev lik oss människor. Och sedan han hade trätt fram som en människa ödmjukade han sig själv och blev lydig intill döden, ja, intill döden på korset. Därför har också Gud upphöjt honom och gett honom ett namn som är över alla namn, för att i Jesu namn alla knän ska böja sig, deras som är i himlen och på jorden och under jorden, och för att alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud, Fadern, till ära. (Fil 2:5-11)


Själavårdssamtal

Behöver du gratis vägledning och själavårdssamtal?

☎️ 0381-77 30 80

  • Måndagar 18.00-20.00
  • Tisdagar 09.00 -11.00
  • Onsdagar 09.00-11.00
  • Torsdagar 18.00-20.00

"Det enda som bär är Jesus. Det har Christer Åberg fått uppleva genom livets tuffa utmaningar. Christer är bloggare och författare och driver bland annat apg29.nu". - himlen.tv7


Christer Åbergs böcker

Den längsta natten och Den oönskade

Om Christer Åberg


Senaste bönämnet på Bönesidan

onsdag 14 april 2021 08:30
Gode Gud gör så att jag har resurser till livets nödtorft. Käre Jesus förbarma dig över mig. Förlåt att jag är en syndare. Gode Gud hjälp mig.

Senaste kommentarer


Aktuella artiklarSTÖD APG29
BYTARE: 072 203 63 74
DONERA till Apg29 - bli en månadsgivare
Den bank konto : 8150-5 934 343 720-9
IBAN / BIC: SE7980000815059343437209 SWEDSESS

Mer information om hur man stöder finns här!

Kontakt
christer@apg29.nu
072-203 63 74

Wikipedia om Christer Åberg

Mer
apg29.se  apg29.com apg29.nu  christeraberg.se

Translate

↑ Upp