Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Jesus: Jag Är den Jag Är

Christer Åberg
2024-09-17 21:17

Undervisning

undefined

I Bibeln, specifikt i Johannesevangeliet, gör Jesus sju uttalanden som börjar med "Jag är" och som alla visar på att han är den Gud som uppenbarade sig i Gamla testamentet. 

Dessa uttalanden är:

  1. "Jag är livets bröd" (Johannes 6:35).
  2. "Jag är världens ljus" (Johannes 8:12).
  3. "Jag är dörren" (Johannes 10:9).
  4. "Jag är den gode herden" (Johannes 10:11).
  5. "Jag är uppståndelsen och livet" (Johannes 11:25).
  6. "Jag är vägen, sanningen och livet" (Johannes 14:6).
  7. "Jag är den sanna vinstocken" (Johannes 15:1).

Dessa uttalanden är centrala i kristen teologi eftersom de uttrycker Jesu identitet och hans roll i förhållande till troende.

Jesu "Jag Är"-uttalanden i Johannesevangeliet anspelar på Guds uttalande i Andra Moseboken 3:14, där Gud presenterar sig för Mose som "JAG ÄR DEN JAG ÄR" (på hebreiska "Ehyeh asher Ehyeh"). Detta uttalande är en central del av Guds självuppenbarelse och betonar hans eviga och oberoende existens.

När Jesus använder uttrycket "Jag Är" i sina uttalanden, såsom "Jag Är livets bröd" och "Jag Är världens ljus", gör han en direkt koppling till Guds namn och identitet från Gamla testamentet. Detta var kontroversiellt och uppfattades av samtida judiska ledare som ett anspråk på gudomlighet, vilket bidrog till anklagelserna om hädelse mot honom. Jesu användning av "Jag Är" signalerar hans gudomliga natur och hans roll som en del av treenigheten, vilket är centralt i kristen teologi.

Gudomlig identitet

Utöver de sju välkända "Jag Är"-uttalandena i Johannesevangeliet finns det andra tillfällen där Jesus använder uttrycket "Jag Är" för att uttrycka sin gudomliga identitet. Till exempel, i Johannesevangeliet 8:58 säger Jesus: "Innan Abraham blev till, Jag Är," vilket är en tydlig referens till Guds namn i Andra Moseboken 3:14 och ett anspråk på evig existens och gudomlighet.

Ett annat exempel är när Jesus arresteras i Getsemane trädgård och svarar soldaterna med "Jag Är" (Johannes 18:5-6), vilket resulterar i att de faller baklänges, vilket visar på kraften i hans gudomliga uttalande. Dessa uttalanden understryker Jesu anspråk på att vara ett med Gud och hans roll som den fullständiga uppenbarelsen av Gud.

Jesus säger "Jag Är" när han blir frågad av översteprästen om han är Guds Son. I Markusevangeliet 14:61-62 frågar översteprästen Jesus: "Är du Messias, den Välsignades son?" Jesus svarar: "Jag Är. Och ni skall få se Människosonen sitta på maktens högra sida och komma bland himlens moln". Detta svar anses vara en direkt bekräftelse på hans gudomliga identitet och ett anspråk på att vara den som profetiorna talar om, vilket ledde till anklagelser om hädelse från de religiösa ledarna.

Dö i era synder.

Jesus säger i Johannesevangeliet 8:24: "Därför sade jag till er att ni kommer att dö i era synder. Ty om ni inte tror att Jag Är, skall ni dö i era synder." Detta uttalande betonar vikten av att tro på Jesu gudomliga identitet för att få frälsning och undvika andlig död.

Jesu uttalande i Johannesevangeliet 8:24, där han säger att "om ni inte tror att Jag Är, skall ni dö i era synder," kan förstås som en stark betoning på vikten av tro på hans gudomliga identitet för frälsning. Detta uttalande är kopplat till det centrala kristna budskapet om att Jesus är den enda vägen till Gud och evigt liv, vilket också framgår i andra delar av Nya testamentet, såsom Johannes 14:6 där Jesus säger: "Jag är vägen, sanningen och livet" 

Genom att använda uttrycket "Jag Är", anspelar Jesus på Guds självuppenbarelse till Mose i Andra Moseboken 3:14, där Gud säger "JAG ÄR DEN JAG ÄR". Detta förstärker Jesu anspråk på gudomlighet och hans roll som Frälsare. Uttalandet betonar att tron på Jesus som Guds Son och hans gudomliga natur är avgörande för att få förlåtelse för synder och undvika andlig död.

Judarna förstod direkt

När Jesus använde uttrycket "Jag Är", förstod många judar direkt att han gjorde anspråk på gudomlighet, vilket var mycket kontroversiellt. Detta uttryck anspelar på Guds självuppenbarelse till Mose i Andra Moseboken 3:14, där Gud säger "JAG ÄR DEN JAG ÄR". För judarna, som var djupt rotade i sin tro och tradition, var detta ett heligt namn för Gud, och Jesu användning av det uppfattades som ett direkt anspråk på att vara ett med Gud.

I Johannesevangeliet 8:58, när Jesus säger "Innan Abraham blev till, Jag Är", reagerade de judiska ledarna starkt eftersom de förstod att han hävdade en evig existens och gudomlighet. Detta ledde till att de försökte stena honom för hädelse, vilket visar att de verkligen förstod innebörden av hans uttalande. Jesu användning av "Jag Är" var därför inte bara en teologisk deklaration utan också en direkt utmaning mot de religiösa auktoriteterna vid den tiden.

Unikt för Johannes evangelium

Andra bibliska författare utanför Johannesevangeliet använder inte uttryckligen "Jag Är" för att beskriva Jesus på samma sätt som Johannes gör. Johannes är unik i sitt fokus på dessa uttalanden för att betona Jesu gudomliga identitet och hans roll som en uppfyllelse av Guds självuppenbarelse i Gamla testamentet.

Andra författare i Nya testamentet, såsom Paulus, betonar Jesu gudomlighet och hans roll i frälsningshistorien, men de använder olika titlar och beskrivningar. Till exempel beskriver Paulus Jesus som "en medlare mellan Gud och människor" och "Guds Son", men han använder inte samma "Jag Är"-struktur.

I Markusevangeliet finns det en situation där Jesus använder uttrycket "Jag Är" som en bekräftelse på sin identitet. När översteprästen frågar Jesus om han är Messias, svarar Jesus med "Ego eimi", vilket kan översättas till "Jag Är" eller "Det är jag" (Markus 14:61-62). Detta svar uppfattades som ett anspråk på gudomlighet, vilket ledde till att de religiösa ledarna anklagade honom för hädelse.

Det är dock viktigt att notera att medan Markus dokumenterar detta viktiga uttalande, är det Johannesevangeliet som särskilt betonar "Jag Är"-uttalandena för att framhäva Jesu gudomliga identitet och hans koppling till Guds namn i Andra Moseboken 3:14

Således är Johannesevangeliet särskilt framträdande när det gäller att använda "Jag Är"-uttalanden för att framhäva Jesu gudomliga natur och hans identitet som ett med Gud.

Christer Åberg

#Jag Är #Johannesevangeliet #Jesus Gudomlighet #Jesus är Gud #Biblisk Teologi #Kristen Tro #Gamla Testamentet #Nya Testamentet #Messias #Frälsning #Guds Namn #BibliskS ymbolik #Kristen Identitet #Jesu Lära #Treenigheten #Biblisk Exegetik

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Nyhetsbrev

Idag är det torsdagen den 19 september 2024, vecka 38 och klockan är 14:32. Fredrika har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-09-19 07:56
Herre, visa mig hur jag lär känna dig, hela mig och min son. Amen

2 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Att vinna en och en - Lewi Pethrus sista predikan i Nyhem 1974

Jesu uppståndelse och himmelsfärd är garanten för vår uppståndelse och himmelsfärd

Jesus: Jag Är den Jag Är

Tusentals Hizbollah-terrorister skadade av sprängda personsökare - Flera döda

Det är endast Jesus Kristus som kan frälsa

Påven: Alla religioner är en väg till Gud

Nytt mordförsök på Donald Trump - Attentatsman låg gömd på golfbana

Jesus Kristus: Världens Frälsare

Jesus är det eviga livet

Gör dig själv inget ont


Senaste kommentaren

Lars-goran Marklund - 16/09-24 14:08
Är man en enkel människa som jag förstår man inte det. Vaka för Herren kommer snart bara Tro. Öppna ögonen och hjärtat för ❤️Gud. Vem som helst kan bli omvänd. Människan spår men ❤️Gud rår.

Skrevs i Nytt mordförsök på Donald Trump - Attentatsman låg gömd på golfbana


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM